Vad är en Catch-22?

En catch-22 är en logisk gåta där någon är i huvudsak instängd, oavsett vilket beslut fattas. Till exempel har många aktörer på arbetsmarknaden upptäcker att du inte kan få ett jobb utan erfarenhet, men om du har någon erfarenhet, kan du inte få ett jobb. Detta är ett klassiskt exempel på ett moment 22, eftersom den arbetssökande är sökande instängd i en cirkulär logik paradigm med ingen väg ut.

Termen myntades 1961 av författaren Joseph Heller i romanen av samma namn. I romanen Catch-22 , är en av de karaktärer som försöker komma ur tjänst som militär pilot, och han lär sig att med en skrivelse från flyg kirurg som säger att han är galen, han kommer bli befriade från tull. Dock måste han vända sig till flyg kirurg till brevet, och logik tyder på att någon som är sinnessjuk skulle inte vara medvetna om det faktum, så genom att gå till kirurgen, skulle det tecken bevisa att han faktiskt klok. Oavsett om han går till kirurgen för ett brev, sin ställning som en pilot kommer inte att förändras.

Regler och förordningar har ibland catch-22s, antingen avsiktligt eller på annat sätt. Många människor som har kämpat byråkrati har noterat att vissa organ, särskilt myndigheter, tycks finna nöje i att skapa catch-22s. Till exempel kan du inte få många typer av legitimationer utan födelsebevis, men för att få en kopia på din födelseattest, behöver du ofta en form av identifikation. En catch-22 kan också dyka upp i en uppsättning standardiserade förfaranden, då det kanske inte alltid anges uttryckligen.

Denna logik fällan har frustrerat många människor någon gång i livet, eftersom den tvingar offret att försöka hitta ett undantag från catch-22 så att han eller hon kan besegra logiken fällan. När en catch-22 är ett byråkratiskt problem, ibland befriending någon på en byrå kan hjälpa till, eftersom han eller hon kanske kan hjälpa till med problemet. Sekreterare i synnerhet kan vara grindvakter av värdefull information, och lite artighet räcker långt med kontorsarbete.

Du kan också höra en catch-22 beskrivs som situation där någon "förbaskad om hon gör och förbaskad om hon inte. " Man kan också överväga denna logik fälla för att vara något som fällor någon mellan hammaren och städet, det spelar ingen roll hur beslut fattas, även om beslutet är att göra ingenting, kommer resultatet att bli oönskade.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.