Vad är en Bestiary?

En Bestiarium är en typ av bok, vanligt i medeltiden, som kataloger djur. Medieval bestiaries ingick oftast både verkliga och mytologiska varelser, och därmed införlivas naturhistoria, Kryptozoologi och legend. Växter och mineraler också ibland i bestiaries. En typisk Bestiary post inkluderar en ritning av djuret, en beskrivning av dess attribut och vanor, och en närstående moralisk lärdom för läsarna. Den symboliska sammanslutningar av olika djur representerade i bestiaries är en integrerad del av den kulturella symboliken i väst. Till exempel har även i dag många människor internaliserad symboliken av ett lejon som står för mod eller en åsna för envishet.

Även medeltida exempel är de mest kända, den Bestiary först dök upp i den tidiga kristna eran i Grekland. Den Physiologus , skrivet anonymt i 2: a århundradet Grekland, kopplingar mellan klassisk grekisk stipendium på naturhistoriska och kristna moraliska lärdomar. Klammer av Bestiary genre, såsom pelikanen som tårar sitt eget bröst för att mata sina ungar och fågeln Fenix som stiger ur sitt eget begravningsbål, först i Physiologus .

Andra tidiga exempel på Bestiary sammanställt Saint Ambrose och Sankt Isidor av Sevilla. Två av de mest kända bestiaries av medeltiden är Aberdeen Bestiary och Ashmole Bestiary , både från tiden runt 12-talet. Många tidiga och medeltida bestiaries bevaras på bibliotek och museer, och några finns att beskåda för allmänheten. Ofta ingår fantastiska illustrationer eller belysning.

Tanken med Bestiary också överlevde förbi medeltiden och moderna exempel kan ofta hittas. Franska illustratör Henri de Toulouse-Lautrec och argentinska författaren Jorge Luis Borges är nyare författare bestiaries. Referens bestiaries är ofta tillgängliga för fantasy spel som Dungeons Dragons . Om du är nyfiken på vad en medeltida Bestiary såg ut, det finns en intressant, interaktiv webbplats med material från olika medeltida källor på bestiary. ca .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.