Vad är afrikaans?

Afrikaans är ett språk som talas främst i Sydafrika. Härstammar från holländska, delar den många likheter med det språk och är därför också liknar engelska i många avseenden. Det finns mer än 12 miljoner personer som talar afrikaans, med ungefär hälften av dem som talar det som sitt första språk, och den andra hälften sett det som ett andra eller tredje språk. Afrikaans har sin huvudsakliga befolkningen bas i södra Afrika, där det talas av en betydande del av befolkningen. Det talas även av ett stort antal människor i grannlandet Namibia. Det är dessutom talas av mindre mängder av människor i Angola, Botswana, Lesotho, Swaziland, Zambia och Zimbabwe. Utanför Afrika finns fickor av talarna återfinns i Australien, Belgien, Kanada, Tyskland, Nederländerna, Nya Zeeland, Storbritannien och USA.

Även om Kap-regionen var känd av européerna så långt tillbaka som det sena 15: e talet, var det först avgöras av européerna när de nederländska började att etablera baser i Sydafrika i mitten av 17th century. De nederländska väckte många protestantiska bosättare att förvalta mark, under ledning av det holländska Ostindiska kompaniet, och förslavade ortsbor och importerat ytterligare slavar brukar jorden. Dessa bosättare och slavar började tala en särskild dialekt av nederländska, som utgjorde grunden för vad som nu redovisas som afrikaans.

talades Afrikaans löst som en dialekt, och kanske som ett antal olika dialekter, för årtionden. I början 19th century Afrikaans började ersätta Malajiska i muslimska skolor och började skrivas med det arabiska skriften. För många år, även Afrikaans talades mycket bland Afrikaner fortsatte språk i det skrivna ordet för icke-muslimer att vara standard nederländska. Vid mitten av 19th century Afrikaans var också förekommer i olika tidningar och religiösa skrifter, med latinsk skrift. I slutet av 19th century Afrikaans började behandlas mer seriöst, och ett antal grammatiker och ordböcker publicerades. I början av 20th Century Afrikaans fortsatt att utvecklas trovärdighet, och började studeras mer ingående av språkvetare . 1925, som erkänts afrikaans som en faktisk språk, snarare än bara en dialekt. Nederländska är oftast helt begripliga för talare av afrikaans, medan Afrikaans är begripliga genom att de flesta holländska talare efter en liten bit av studien.

Likheter mellan nederländska och afrikaans överflöd. Till exempel är det holländska ordet för "nio" negen , medan det i afrikaans det är nege . Den nederländska ordet för "fågel" är Vogel , medan det i afrikaans det är Voel . Den nederländska ordet för "välkommen" är welkom , samma som Afrikaans ordet. I andra fall kan Afrikaans verkar närmare engelska, speciellt i stavningen. Till exempel den nederländska ordet för "min" är mijn , medan det i afrikaans det är helt enkelt mina . I andra fall tycks ordförrådet har liten anknytning till antingen holländska eller engelska. Till exempel är det holländska ordet för "giraffen" Giraf , medan Afrikaans ordet kameelperd . I detta fall ordet drar istället från det nederländska ordet för "kamel" kameel , och det nederländska ordet för "häst" paard .

I allmänhet har Afrikaans ett enklare fonetik än holländska, släppa många konsonanter och hålla sig till en mer intuitiv fonetiskt struktur. Afrikaans får mer än 85% av ordförrådet direkt från holländska, och resten består mestadels av ord från portugisiska, malajiska, bantuspråk, och Khoisan.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.