Vad är Truthiness?

Truthiness är ett ord som populariserades och omdefinieras av komikern Stephen Colbert på The Colbert Show under 2005. Enligt Colberts definition hänvisar Truthiness till de saker man känner för att vara sant, oavsett pesky information som fakta och analyser som kan ge motsägande information. Truthiness, med andra ord, är något kände med tarmen. Ordet snabbt fångas på, med ett antal medier lägga till den i sina rapporter, och under 2006, det hette Word of the Year av både den amerikanska Dialect Society och Merriam-Websters Dictionary.

Även användning av ordet går tillbaka till det tidiga 1800-talet har Colberts definition bli betydligt mer kända, och med all sannolikhet, kom han upp med ord utan att inse att det redan fanns. Rapporter visar att Colbert kom med "Truthiness" strax innan avsnittet sändes den i och ville komma upp med ett särskilt löjeväckande ord för det segment av showen kallas The W? Rd. I en intervju där han tillfrågades om Truthiness förklarade Colbert att han hade för avsikt att använda ordet som en kritik av den ständigt vädjar till känslor används av många amerikanska politiker. Han påpekade också att fakta tycktes spelar allt mindre roll i USA, med hänvisning till detta som en oroande trend. I det segment där ordet infördes, sa han att ". . . Vi är splittrade mellan de som tänker med huvudet, och de som vet med sina hjärta . "

The Colbert Report kan vara en satirisk show, men sin kommentar om amerikansk kultur och politik är ofta mycket klokt. Medan Truthiness ursprungligen växte fram som en sammanfattning soundbite för ett segment på utställningen, tog ordet snabbt ett eget liv. "Truthiness" har även skapat ordet krig, och en minnesvärd dödläge mellan Colbert och Associated Press, som använde ordet i en rapport utan att kreditera Colbert.

Tack vare den utbredda popularisering av ordet, dyker upp Truthiness i alla möjliga ställen, bland annat helt legitimt artiklar och kommentarer. Några av de användningsområden för sitt ord har avvikit från sin ursprungliga betydelse, även om de fångar andan i satir och kritik som "Truthiness" var tänkt att innebära. Vissa Colbert fans påpekar att Truthiness är ett allvarligt hot i USA, med hänvisning till saker som invasionen av Irak på falska grunder som konsekvenserna av Truthiness tagit till extrema nivåer.

En närliggande ord är "Wikiality," en kappsäck i "Wikipedia" och "verklighet" som beskrivs som en form av Truthiness med konsensus.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.