Vad är Small Talk?

Small talk är meningslöst samtal i termer av innehåll, men ses ofta som socialt viktigt i vissa situationer eller sammanhang. I många engelsktalande länder, det kan ses som oförskämd eller ovänliga inte göra småpratet. Icke-personliga kommentarer om icke-kontroversiella ämnen brukar anses lämpligt småpratet.

Diskutera vädret med människor som du inte riktigt vet är ett exempel på småprat som många av oss är väl förtrogna med på daglig basis. Vi kan prata om vädret med kassörskan i snabbköpet eller med tillhörande på macken. Småpratet kan också vara relaterad till den situation som står i kö. Människor i raden kan kommentaren till andra om hur långsamt det är på posten eller bank samma dag, till exempel. Vi ingår även i samtal med människor som vi kan se varje dag men vet inte riktigt som dem som vi delar hiss med i vår kontorsbyggnad.

Småprat är vanlig på fester när gästerna får veta värd men inte varandra. Det anses oartigt att inte mingla och prata med andra gäster på sociala funktioner, så småpratet kan bryta isen och få gäster chatta. Komplimanger kan vara en typ av småprat som en kvinna på part komplettera varandra på hennes klänning. Gäster på buffébord kan göra små tala om vilka typer av livsmedel som de släpper ut objekten på sina tallrikar. En del gillar småpratet att de tycker att tysta obekväma och /eller de åtnjuter kommunicera verbalt. Andra gillar att träffa nya människor och använda småpratet för att starta konversationer. Vissa människor tycker inte om att göra små prata alls och ofta rädsla ska man åtminstone delvis på grund av det.

När du gör small talk, särskilt med främlingar eller dem du inte känner mycket väl, är det viktigt att observera vissa socialt acceptabelt konventioner. Första bör småpratet vara allmänna och inte personliga eller om kontroversiella ämnen. Andra, medan komplimanger är godtagbara, bör de inte hänvisa till personens kropp eller låta som en pick-up line.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.