Vad är Skiljetecken?

Skiljetecken är en uppsättning av symboler som används i skrift för att ange något om strukturen hos meningar, eller att hjälpa läsarna att veta när man ska ändra rytm eller stress i sin mening. Beroende på sätt att skriva och det språk som används, kan interpunktion i riktning mot ett av dessa syften mer än den andra. Gemensamma enheter interpunktion på engelska och många andra språk bland annat komma, punkt, apostrof, citattecken, frågetecken, utropstecken, hållare, tankestreck, bindestreck, ellips, kolon och semikolon. Var och en av dessa enheter anger en annan sak, och några kan ha flera betydelser beroende på sammanhang. Den tid eller helt stoppa, frågetecken, utropstecken och ellips alla syftar till att avsluta en mening. En period är standard terminalen skiljetecken, används för att avsluta en mening utan att förmedla några ytterligare innebörd. Ett frågetecken indikerar att den föregående meningen sker i form av en frågande, och kan också läsas att ändra tonen när man läser högt för att återspegla detta. Ett utropstecken anger att den föregående meningen är något upphetsad eller mycket viktigt, och om man läser högt bör ges särskild stress. En ellips betyder att en del av meningen är utelämnat, det kan användas för att hänvisa till en teoretisk klausul, då det oftast en efterföljande bort av rösten när läste högt, eller det kan tyda på att en verklig del av meningen utelämnas, används ofta när han citerade långa stycken eller citat.

Komma används för en mängd olika ändamål i interpunktion. I allmänhet anses det nödvändigt stilistiskt att alla kommatecken i en mening fungera på samma sätt, för att undvika förvirring hos läsaren. Ett kommatecken kan användas för separata enheter av en påföljd som en introduktion eller parentes tänkte, att separata poster i listor som denna, att leda en mening i ett citat, och skilja på oberoende satser sällskap av ett ord som "och "eller" ej ". Kommatecken har också ett antal mindre vanliga användningsområden, alltför många för att visa i detalj.

en apostrof kan användas som skiljetecken i ett ord för att ange ett utelämnas brev, som i sammandragningar som Don ' t eller e ' er . Det kan också användas för att visa att ett substantiv är possessivt, t. ex. i Harry ' s namn eller de sju haven ' obeveklig vågor .

citattecken används som skiljetecken för att beteckna citat i texten, eller för att kompensera ett ord eller en fras som en ironisk eller icke-standard användning. Den vanligaste typen av citationstecken är citationstecken, t. ex. : " Det finns mycket att tycka om det, " , sade hon. eller Jag skulle inte säga att jag " missat " arbete häromdagen. enkla citattecken, som är en typ av skiljetecken som liknar en apostrof kan användas för citat i citat, som i fallet med: "Som Bard sa ' Att vara eller inte vara, det är frågan, ' "Han sa sagely. p

Tankstreck används för en rad olika ändamål, ofta koppla specifika saker tillsammans. En siffra tankstreck används för att länka ihop siffrorna, till exempel i ett telefonnummer. En tankstreck används för att koppla saker som ligger inom ett intervall, exempelvis sidnummer. En Långt tankstreck är traditionellt används för att separera en tanke från flödet av meningen-så här-på ett nästan parentes sätt. I vissa moderna stil guider är tankstreck tar över Långt tankstreck roll som en tanke separator i formella texter. En citat tankstreck är en enhet av skiljetecken som ser ut ungefär som den Långt tankstreck, för att citera ett citat: s källa i-text.

Bindestreck är skiljetecken som liknar streck, men är kortare, och används för att ansluta sammansatta ord som ännu inte blivit självständiga ord eller som används adjectivally. p

hållare används för att kompensera text på något sätt från huvudenheten. Den vanligaste typen av konsol skiljetecken som används i skrift är en parentes, med de andra används antingen för att ange parentes tankar inom en rad parentes eller för speciella användningsområden beroende på stil. Den kolon är en enhet av skiljetecken vanligtvis används för att införa en senare mening som på något sätt logiskt kopplade till föregående mening. Därför kan man hitta kolon fungerar som interpunktion att införa en lista, för att kompensera för något som är en följd av det faktum anges i föregående mening, eller att leda till ett citat.

Ett semikolon är en enhet av skiljetecken används för sammankoppling av två oberoende satser. Det är oftast används när en period som är tänkt att skapa en alltför stark paus mellan meningarna, men ett kommatecken är för svag en paus. Ofta är semikolon används även i stället för ett kommatecken i listor som använder kommatecken för andra ändamål än uppväger listobjekt, för att undvika förvirring.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.