Vad är PLEONASM?

Ett annat syfte med överflödig pleonasms kan vara att använda dem för betoning. Till exempel kan förhandsplanering ses som ett PLEONASM eftersom planeringen sker oftast före ett projekt, men talaren kanske vill betona att planeringen lämnades inte till sista minuten. Dessutom, om en talare vill undvika sammanblandning med en annan användning av samma ord, han eller hon kan lägga till en PLEONASM att skapa bättre tydlighet. Potentiellt PLEONASTISK fras inbjudna gäster förtydligas att gäster är inbjudna, i motsats till att objudna gäster eller överraskning.

Syntaktiskt pleonasms är typiskt ord eller fraser som är grammatiskt onödigt att straffet. Ett vanligt exempel på detta, på engelska, är ordet att . I vissa sammanhang, kommer att ta bort ordet inte ändrar betydelsen av meningen. Till exempel i frasen jag vet att hon arbetar för dig , ordet att kan tas bort utan att ändra den grammatiska strukturen i meningen.

Ett annat exempel på syntaktiska PLEONASM är tappats ämne som förekommer i många språk i världen. På spanska, ett språk som har verb med böjningar som speglar ämnet, är pronomen ämnen ofta blivit onödiga. Pronomenet är sedan tappats. Detta är en språklig händelse kallas pro-drop .

Ett exempel på pro-släpp sker i den spanska fras med betydelsen yo te amo . En ordagrann översättning är jag älskar dig men det faktiskt innebär jag älskar dig på engelska. På spanska är det oftast förkortas till te amo , som översätts till engelska som du love . Verbet i frasen, amo har suffixet "-o" som visar att det är hänvisning till en första person singularis föremål, eller yo . Yo görs PLEONASTISK och kan sedan släppas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.