Vad är NaNoWriMo?

National Novel Writing Month (NaNoWriMo) är en skriftlig tävling påbörjats i till Förenta Staterna år 1999, av Chris Baty. Målet för NaNoWriMo är att skriva en 50. 000-ord roman mellan 1 november och midnatt den 30 november. Vem som helst kan komma in i tävlingen, och den som uppnår skrivandet målet 50. 000 ord av en sammanhållen roman vinner.

NaNoWriMo var tänkt att inspirera författare att skapa, och det har blivit en mycket populär tävling. Vinnare av NaNoWriMo har tillfredsställande sätt slutföra en roman, men tilldelas inga andra priser. Faktum är NaNoWriMo ofta följs med NaNoFiMo, i december, vilket betecknas som National Novel Finishing månad. Även om en roman är ofärdiga på 50. 000 ord, rör det sig fortfarande som en vinnare. Den NaNoWriMo tenderar att betona kvantitet framför kvalitet. Författare måste skriva cirka 2,5 enkelt radavstånd sidor per dag i 12-punkters teckensnitt. Detta lämnar inte mycket tid för redigering, även författare som är snabba maskinskrivare kan teoretiskt ge en ganska väl redigerad arbete i denna tidsperiod. Författare är inte begränsade som ämne, något fiction-genren är tillåten, och romaner kan nu skrivas i något språk.

NaNoWriMo är nu en 501c3 bolag, som ger deltagarna tillgång till bärbara datorer om de inte har dem, betalar och för lansering och partier fest. Liksom väcker NaNoWriMo pengar för läsning välgörenhetsorganisationer och donerar cirka 50% av netto intag till utvalda välgörenhetsorganisationer. Medel samlas in antingen genom direkt donation eller inköp av produkter som muggar och t-shirts. En del prisar insatser NaNoWriMo men säger att de inte tillbringar tillräckligt med tid att se folk inte fuska. Dock är den enda belöning att vinna skriva 50. 000 ord och kanske en hel roman, så fusk inte innebär någon får ytterligare belöningar för att vara en vinnare.

NaNoWriMo har visat sig vara en populär tävling. Första året endast 21 personer deltog. Nästan 60. 000 tävlade under 2005 och nästan 10. 000 faktiskt vinnare. Under 2005 var det totala antalet tillverkade ord av alla deltagare var över 700 miljoner.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.