Vad är Europanto?

Europanto är ett konstruerat språk som innehåller olika delar av flera europeiska språk. Även journalist och översättare Diego Marani skapade Europanto som ett humoristiskt sätt att visa hur människor ofta inkluderar vanliga ord och fraser från sitt modersmål när de försöker kommunicera på ett främmande språk, det tog faktiskt ett fast tag i det internationella samfundet. I själva verket Marani, som också var en tolk för EU: s ministerråd i Bryssel publicerade flera kolumner och artiklar i Europanto i schweiziska och belgiska tidningar i slutet av 1990-talet. Han även ut en bok och uppfann ett brädspel, som båda huvudnummer Europanto.

Europanto är inte den första av konstruerade språk att skapa en sådan uppståndelse. I slutet 19th century, är Dr Ludovik Zamenhof krediteras med att uppfinna en sekundär internationellt språk kallas esperanto. Eftersom detta skapa blandade språk syftar till att främja internationell fred och tolerans, hette det från ordet Esperanto , som översätts till betyder "en som hoppas". En senare internationellt språk kallas Ido sökt kombinera komponenter engelska, franska, grekiska och latin, men fick aldrig popularitet esperanto eller Europanto. Den främsta anledningen till att Marani skapade Europanto ligger i det faktum att många européer är konsekvent utmanas att utöva och tolka meddelanden på engelska, även om de får inneha endast ett klent grepp om språket. För att motverka detta dilemma, främjas Marani ett språk som var främst engelska, men med en hälsosam dos av franska, ett språk som ofta andra för många européer. Dessutom innehåller Europanto också ett stänk av italienska, tyska och spanska, liksom latin och grekiska rot ord. Detta system enabled icke-engelsktalande att dra ur den pool av vanliga engelska ord och fraser de hade kontroll över och kombinera det med inslag av andra språk för att bättre förstå, oavsett vad ens kunskaper i främmande språk, är Europanto ganska lätt att förstå de flesta.

Marani avsedd aldrig Europanto att ersätta engelska eller till och med bli en Bonafide språk i sin egen rätt. Faktum är att han fortfarande betraktar det som ett skämt uppfunnits för att hantera sin egen frustration över att tvinga i det engelska språket på det globala samhället. Ändå har hans hobby lett till uppkomsten av Syberspel engelska , men en annan form av ett konstruerat internationellt språk som har blivit vanligare på Internet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.