Vad är Etymologi?

Substantiv är en gren av lingvistiken som fokuserar på ord uppkomst och utvecklingen av språk, eftersom de används. Varje ord i ett språk har en komplicerad historia, och etymologi syftar till att förstå att historien så att ordet kan förstås bättre. Dessutom tittar på etymologi ord i ett språk som hjälper lingvister förstår språket som helhet, tillsammans med andra språk inom samma språkfamilj.

Termen "etymologi" först kom in i engelska språket 1398 , och det är en förening av två grekiska ord, etymon , med hänvisning till en verklig känsla av någonting, och logotyper , eller "ord. "Tidig studenter etymologi blev nyfiken på vilka ord som ofta används och varifrån de kom, så de började titta på rötter och historia av deras språk. I vissa fall, tyvärr kom studenter ord upp med folk etymologier för ord, som är underhållande, men sant. Eftersom FOLKETYMOLOGI för vissa ord är mycket utbredd, den verkliga rötter av orden är ibland förvrängd.

Nya ord ange ett språk på flera sätt. En av de vanligaste är lån. Engelska, till exempel, är ett språk som är känd för att låna ord från andra språk. I själva verket omfattar en stor del av det engelska språket lånade ord som doppleganger, smörgåsbord, Pundit, Aardvark, och amok. Ofta, uttal och innebörden av ett ord förändras när det är lånade, och den ursprungliga användare kan inte känna igen det efter flera decennier för antagande. En annan vanlig källa till nya ord är ordbildning. Ordbildning handlar om att skapa helt nya ord, ofta förvärrar existerande ord i språket, eller genom att ändra innebörden av ett etablerat ord. I epoker i accelererad vetenskaplig och teknisk utveckling, en uppsjö av nya ord och betydelser som Internet, router och robot uppstå. Nya ord kan också skapas genom Compounding, lägga till prefix eller suffix till befintliga ord att ändra sin betydelse, vilket är fallet med ord som glorifierar, utbildning, rapsodiera, och den populära 2006 ord, Truthiness. I vissa fall, ett nytt ord former från ljud symbolik, kallas också Onomatopoesi. Vanliga exempel på Onomatopoesi är ord som mjau, tuta, surr, och Clank, som belyser deras betydelse med det ljud som de gör.

Studiet av språket är viktigt, eftersom det avslöjar en hel del om den kultur där språket talas. Genom att räkna ut huruvida ord bildades nyligen eller lånade, till exempel, kan lingvister bestämma när olika kulturer haft kontakt sinsemellan. Eftersom innebörden av ord genomgår subtila övergångar kan Etymologi också belysa sociala och politiska trender. För många studenter av etymologi är det också bara intressant.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.