Vad är Edda?

Edda är en term som omfattar två skriftliga samlingar av fornnordisk mytologi kallas Eddan och Snorres Edda . Båda var antas vara skriven på Island runt den 13: e århundradet. Populäraste nordisk mytologi bygger på dessa arbeten. Det finns några teorier om var ordet Edda kom från. Bland dem är att det betyder ordet "gammelmormor" eller att det betyder "boken av Oddi" som var ett pedagogiskt centrum av tiden. De två mest accepterade teorier som härstammar från det fornnordiska ordet för "poesi" eller som är en kombination av den latinska Edo mening poesi, och den isländska kredda innebörd vidskepelse.

Snorres Edda , eller den yngre Edda , är en historisk isländska dokument av stor betydelse. Det är både en bok med poesi och en slags bruksanvisning eller avhandling om poesi. Den skrevs ursprungligen i cirka 1220 av Snorre Sturlasson (1178-1241) och är därför också kallas Snorre Edda . Viktigaste bevarade manuskript daterat ca 1300 är känt som Upsala Codex . Det innehåller tre separata delar: Den Gylfaginning eller "Gylfi's Deception," Skáldskaparmál eller "Diction of Poetry", och Hattatal . Gylfaginning berättar historier om skapande och förstörelse av gudarna och aktier samtal mellan flera av dem. Skáldskaparmál har berättelser om mytologi mellan samlingar av kända nordiska poetiska omskrivningar och synonymer. Slutligen innehöll Hattatal 102 strofer eller delar av lyriska dikter. Alla dessa består i en annan mätare och följs av kommentarer från en okänd källa.

Eddan kallas också ibland The Elder Edda . Det är en samling av dikter eller sånger som innehåller många klassiska berättelser om nordisk mytologi. Gudar som Oden och Tor diskuteras liksom berömda hjältar och hjältinnor som Brynhild och Gunnar. De 29 viktigaste ingår i den medeltida Codex Regius .

Codex Regius upptäcktes år 1634 av biskop Brynjolf Sveinsson. Det var okänd var den kom ifrån eller vem som skrev det. Eftersom många av de dikter som har diskuterats av Snorri i Den yngre Edda , biskop felaktigt kallade det Edda . Han anade, felaktigt, att författaren och prästen Sæmund hade skrivit den.

Det har sedan antagits att de Codex Regius är skriven i den muntliga traditionen, även om det inte är säkert att upphovsmannen eller ålder. Forskare förmodar att dessa verk av The Elder Edda skrevs mellan den 9 och 13-talen och är från norska anor, vare sig det är från Norge självt eller dess bosättningar på Island. Grund av förvirringen i författarskap mellan dessa två texter, termen Edda har kommit att bli en term som används för att beskriva någon av dessa poetiska mytologier, även om det bara tekniskt gäller Snorre Edda .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.