Vad är Chick Lit?

Termen chick lit oftast hänvisar till fiktion marknadsförs mot unga, ensamstående, arbetande kvinnor, särskilt i deras 20s och 30s. Rötterna av begreppet kan ha sitt ursprung i romanen Bridget Jones 'dagbok , en 1996 roman av författaren Helen Fielding. Titlarna märkas chick lit ofta har en ung, är elegant kvinna eller kvinnor som huvudperson, och inställningen ofta en fashionabel, stadsområde. Berättelserna följer ofta huvudpersonen i hennes arbete och personliga livsfrågor och ofta innehåller sexuella teman.

Men chick lit betyder också böcker skrivna av kvinnor för kvinnor, och publiken varierar från åldrarna 20 till efter 60. Ofta böcker införliva en ljus och humoristisk ton och involvera verkliga frågor, inklusive vikt problem och missbruk. Vissa böcker i denna genre är berättad ur ett första persons perspektiv.

Chick lit böcker innehåller ofta humor och en sarkastisk ton. Ofta är huvudpersonen åtskilda av fysiska avstånd från sin familj, och hon har ofta många frågor som påverkar hennes liv vid varje given tidpunkt. Oftast innebär en chick lit bok en romantisk relation åtminstone som en subplot.

Andra böcker som ofta ingår i chick lit-genren inkluderar de författad av Candace Bushnell, inklusive Sex and the City , och flera skrivna av författare Marian Keyes, Sophie Kinsella, och Jennifer Weiner . Andra listor med chick lit rubriker omfattar ofta Girls guide till jakt och fiske av Melissa Bank, The Nanny Diaries av Emma McLaughlin och Nicola Kraus och The Devil Wears Prada av Lauren Weisberger.

Några hänvisningar hänvisar till chick lit som en form av tjänst feministiska eller nya kvinnor fiction. Idén om en tjänst feministisk kvinna är en som har en karriär, men är också intresserad av en relation och familj. Huvudpersonen är behörig att lösa sina egna problem. Hon är kvick, smart och försöker självbelåtenhet tillsammans med kärlek och framgång. Böckerna i denna genre inte alltid slutar i en perfekt, saga sätt, men huvudpersonen oftast lär sig mer om sig själv och sin situation längs vägen.

Kritiker av chick lit säger att det är för lätt och fluffigt. Det finns en tendens till att vissa böcker kallas chick lit baseras på kvinnor med hög profil karriärer, exempelvis inom mode eller förlagsbranschen. Andra säger att genren är alltför stereotypa eller stereotypa.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.