Vad KNUSSLIGT?

Termen "njugga" används för att beskriva någon som är snål med pengar. På grund av sin olyckliga likheten med ett rasistiskt epitet, har detta dock oskadliga ord varit omgiven av kontroverser bland engelsktalande för mycket av det 20th århundradet. Så tidigt som 1924, var folk förvirrande "njugga" med ett ras epitet, och i den socialt medvetna 1990-talet utbröt flera kontroverser när offentliga tjänstemän använde ordet. Även om användningen av dem var helt rätt för de förhållanden, som i fallet av en tjänsteman som sade att han skulle "behöva njugga med ekonomi" för att klara av budgetnedskärningar, allmänheten tumult markerade förvirringen över detta ord.

rötter "njugga" ligger i en indo-europeisk stam, ken-, som betyder "stängd" eller "tight. " En mängd andra ord är också knutna till detta ord, inklusive NIPFLOD, Nibble, och nypa. En av de tidigaste dokumenterade användningen av ordet kommer från verk av Chaucer, vilket tyder på att ordet var i allmänt bruk av det 14th århundradet. Stavningen inte var standardiserade under denna period, så "njugga" dök upp i olika färgglada varianter, men betydelsen av ordet var klar.

rasliga sluddra som detta ord är förvirrad tycks ha utvecklats i den 15: e århundradet. Det kommer från det spanska ordet för "svart" neger . Det är tydligt att ras sluddra innebar att referera hudfärg, även om det troligen var ursprungligen enbart används som ett beskrivande ord, ungefär som "blonde. " Som attityder mot svarta människor förändrats, började ordet att förvärva mer olycksbådande rasistiska konnotationer, och i modern tid, anses det mycket stötande.

Confusions mellan njugga och ett ord av helt olika ursprung illustrerar ett intressant problem med det engelska språket. Eftersom engelska är tagen från en sammanslagning av språk, är det inte ovanligt att stöta på ord som låter lika, men har mycket olika betydelser. Eftersom ras epitetet blivit så debiteras ord att använda, många hoppar på "njugga" när de hör det, förutsatt att högtalaren är rasist.

samtidigt är det språkligt lämpligt att beskriva någon som är girig eller snål så njugga, kan det inte vara lämpligt. Reda ut förvirringen kring oskyldiga ord och rasistiska epitetet kräver en kort lektion i etymologi, något som många människor inte är villiga att sitta stilla i värmen av en diskussion om rasistiskt laddade ord. Eftersom många människor är ovilliga att använda "njugga" i ett kultiverat samtal av rädsla för att orsaka brott, är det möjligt att ordet skulle kunna försvinna från det engelska språket på grund av brist på gemensam användning.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.