Vilka var Brontes?

Ibland kan en familj klassas som "konstnärlig" eller "litterär" och en sådan titel förvisso tillhör Brontes, särskilt systrarna Brontë. Den Brontes inkluderade Charlotte, Emily och Anne födda respektive 1816, 1818 och 1820. Två äldre systrar födda 1815 och 1816, och den enda bror Branwell, var ett år yngre än Charlotte. I familjen, var Charlotte den äldste när hon dog vid en ålder av 39. Emily var 30, Anne 29, och Branwell 31, när de mötte sin död, främst från lungsjuk eller tuberkelbakterier sjukdom. De två äldsta döttrarna dog i åldrarna 10 och 11. Vad gör Brontes unika är att de tre döttrarna var entusiastisk författare, verkligen från den tidpunkt då de var barn. Branwell's tennsoldater inspirerade barnen att skapa en fantasivärld som kallas Angria, som de talade om, lekte och säkerligen skrev om. Barn till en präst som också publicerade verk var Brontes ganska läskunnig, och deras fantasivärld växte till en stark fallenhet för att skriva, som senare kom att bära frukt i sina publicerade verk.

Historia och legenden har ofta skildrat den Brontes som ensamma genier, berövad sin mor i tidig ålder, och med förbehåll för grymhet en sinnessjuk far. Det är tydligt i dagens tider som dessa legender är överdrivna. Pastor Patrick Brontë var definitivt ingen contender för fader av året, men många av de främmande handlingar som tillskrivs honom i det förflutna, vill förstöra sin hustrus klänning som hon låg döende, är sannerligen myter. Kritiker och litteraturhistoriker känner ibland idag att barnen var målmedvetet ensamma, föredrar bäst i varandras sällskap, och hitta de mest komfort i påhittade världar och skriver tillsammans eller separat.

Inspiration från sin barndom var inte svårt att hitta. Charlotte och Emily gick Roe Head Charity School, med sina två äldsta systrar, som båda dog av en sjukdom som svepte skolan. Senare upptäcktes Roe chef ha dåligt hanterad, beröva eleverna där livsmedel eller anständiga levnadsvillkor. Ändringar gjordes och Charlotte tillbaka där igen som student och sedan en kort tid som lärare. Roe Head tros definitivt ha inspirerat skolan, Lowood, i Charlotte roman Jane Eyre .

Dessutom var systrarna djup samhörighet med deras bror Branwell, som blev rasande alkoholhalten i hans 20s. Många av de manliga karaktärerna i de Brontës romaner visa väsentliga svagheter och tendenser till självdestruktion. Dessa tecken kan ha påverkats av den fruktansvärda öde Branwell. Det är sällsynt men att hitta tre systrar som alla blev utgivna författare. Deras första publicerade verk var en bok med dikter, skriven under synonymer, Curer, Ellis och Acton Bell. Boken fick mycket uppmärksamhet, även om en del av arbetet Ellis, eller Emily, har sedan dess anthologized. Större framgång nåddes vid 1847, den Brontes varje publicerat ett mer omfattande arbete: Jane Eyre av Charlotte, Svindlande höjder av Emily, och Agnes Grey av Anne. Av dessa romaner, bara Jane Eyre fått mycket i vägen för kritiska beröm. Emily och Anne's böcker ansågs sjuklig och "grov" och Charlotte främjas denna myt efter deras död genom att framställa dem som outbildade flickor som bara gjort misstag i sitt skrivande. idag, naturligtvis, Jane Eyre anses vara en av befälhavaren verk av den viktorianska perioden, och Wuthering Heights har blivit en av de populäraste gotiska romaner som någonsin skrivits. Anne's arbete har rönt allt större uppmärksamhet och intresse. Särskilt hennes roman, Främlingen på Wildfell Hall har visat lovande som möjligt ingå i den litterära kanon.

Den Brontes, då kan sägas ha varit en utomordentlig litterär familj, med förvisso tragiskt slut för deras liv. Emily och Branwell dog samma år, och Anne ett år senare. Charlotte överlevde sina yngre syskon med nästan ett decennium, fortsätter att skriva och publicera utan tvekan några av de mest intressanta verk av sin tid, inklusive romaner Shirley och Villette . Frågor kommer alltid att finnas om vad som inspirerat nästan en hel familj att bli så otroligt konstnärliga-frågor som aldrig kan vara helt besvarad.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.