Vem var Kunta Kinte?

Kunta Kinte är kanske en av de mest identifierbara första generationens slavar, på grund av sitt porträtt av Alex Haley roman Roots . Haley hävdar att han är ättling till Kunta Kinte, medlem av Mandinka stammen i Gambia, Afrika, som tillfångatogs och förslavade som ung pojke. När når USA, Kunta Kinte namn ändrades till Toby.

Även Roots är delvis fiktiv, Haley påstående att Kunta Kinte var hans släkting var tänkt att vara sann. Det har faktiskt varit en stor tvist i denna fråga. Forskning om en slav som heter Toby, och undersökning av griot, en afrikansk muntlig poet, som berättade Haley om Kunta, har lett till allvarlig granskning av Haley påståenden. Det verkar som en slav vid namn Toby var troligen inte far till Kizzy, till vilken Haley kunde bevisa sambandet. Han kan ha dött långt innan Kizzy föddes. Det är också en utmaning att fastställa att Kunta Kinte blev slav vid namn Toby.

Trots möjligheten att Kunta Kinte aldrig existerat, som en symbol för upplevelsen av de tillfångatagna slav, fast Kunta Kinte i sinnet hos de amerikanska folket. Speciellt när miniserie anpassning av Roots sändes 1977, blev Kunta symboliskt för den svåra situation som slav, människans värdighet, och grymhet av slaveri. I synnerhet är Kunta torteras för att vägra att ge upp sitt afrikanska namn eller svara på namnet Toby. Dessa scener vaknade många i den amerikanska allmänheten vad det kan betyda att förslavas och framkallade en dialog om vilken typ av slaveri och de skador som generationer av afroamerikaner.

Berättelsen om Kunta Kinte som Haley berättar Det börjar med hans födelse i mitten av 18-talet, i Juffure, Gambia. Kunta är medlem i Mandinka stam, en övervägande del muslimsk centrerad stam. Kunta är tagna vid 16, och måste göra det fruktansvärda resa med ett slavskepp till USA. Vägen, många av hans kamrater dör av sjukdom och dålig behandling. Vid ankomsten till USA, köper John Waller Kunta Kinte att använda honom på hans plantage i Virginia.

Kunta upprepade vägran att svara på namnet Toby tjänar honom straff på straff, och han försöker flera gånger för att rymma . När han är fångad för fjärde gången, som straff, är hans fot avhuggna så att han inte längre kan köra. Han är sedan säljs till Waller bror, och möter Belle, sin blivande hustru. Kunta har ett barn vid namn Kizzy, med Belle.

Betydelsen av Kunta Kinte, enligt Haley är att han fick sin utbildning, kunde läsa och skriva, och han imponerar på de slavar omkring sig äran av att vara fri, att det är nödvändigt att återgå till afrikanska ursprung, och det ständiga motstånd mot slaveri. Även detta motstånd fortsätter att tjäna Kunta Kinte plågsamma straff, har han en känsla av hans afrikanska identitet, som han passerar på sin dotter Kizzy. Till Haley, är detta det viktigaste. Känslan av att komma från ett ställe, att förslavas trots att en gång är gratis, och uthållighet i att hålla i drömmen om frihet är fortfarande ett vanligt tema i Roots .

Oavsett om Kunta Kinte verkligen var Haley förfader är relativt oviktigt. Kunta's Tale är igenkännbar, och Haley berättelse är så lästa, och sedan ses av en stor tvärsnitt av den amerikanska allmänheten gjorde verkligen den hemska slavliknande förhållanden på sätt som inte hade hanterats tidigare. Ytterst är Kunta Kinte nästan allegorisk karaktär. Han är alla fångade slav utkämpar en kamp mot en förtryckare mycket starkare än han själv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.