Vem är den Mad Hatter?

The Mad Hatter är en figur som förekommer i Lewis Carroll boken Alice's Adventures in Wonderland , och även i uppföljning boken, Through the Looking Glass . Liksom Cheshire Cat, en annan berömd Carroll karaktär, är Mad Hatter så utmärkande att många människor känner igen honom och hans befängda huvudbonader utanför ramen för Alice Världen. Som ett resultat, tycks han ibland i populärkulturen.

Siffran är förbryllande och gåtfulla, och som hans namn antyder, tycks han vara galen. Visst hans beteende är egendomlig, och Cheshire Cat faktiskt uttryckligen varnar för Alice att karaktären är sinnessjuk. Men i böckerna, är han aldrig direkt kallad Mad Hatter, även om han ibland kallas "Hatter. "

Alice möter först Mad Hatter på en egendomlig Tea Party. Hans yrke är lätt att identifiera från hans stora och utsmyckade hatt, som fortfarande bär en prislapp. The Mad Hatter och mars Hare har faktiskt haft samma Tea Party under en längre tid, ända sedan hjärter dam förklarade att Mad Hatter hade mördat tid med att sjunga speciellt illa i ett offentligt framförande. Ursprungligen dömdes till döden, The Mad Hatter undkom, men beslutade den tiden hade egentligen slutade, dömer honom till en ändlös Tea Party.

På tebjudning, gästerna byta plats hela tiden, och rester utbyte av samtal, egendomliga verser och underliga gåtor som "hur är en korp som ett skrivbord?" When the Mad Hatter dyker upp igen senare under Alice , hotar drottningen honom med halshuggning efter att känna igen honom, men han flyr för att leva igen Through the Looking Glass . Men han inte undandra sig sina juridiska bekymmer, som han finner sig själv dömts för ett brott han inte begått ännu. Som vissa andra Carroll tecken, är det Mad Hatter troligtvis baserad på en verklig persons liv . Vissa tror att karaktären är en fictionalization av Theophilus Carter, en excentrisk som skulle ha varit känt för att Lewis Carroll.

The Mad Hatter namn är en referens till en Gemensamma slang term, "så arg som en hattmakare. " Upprinnelsen till denna term tycks röra de skadliga kemikalier som många hattmakare som används i handeln för att behandla material som filt och läder. Dessa kemikalier skulle ha inhalerat ständigt i butiker hatt tillverkning och orsaka hjärnskador som kunde ha resulterat i en mängd olika psykiska symptom.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.