Vem är Sam Gamgee?

Sam Gamgee är en hob, och lojal tjänare Frodo Baggins i Sagan om Ringen av JRR Tolkien. I Hobbit samhället är Sam eller Samwise (hans fullständiga namn) i en annan klass än Frodo, en trädgårdsmästare och en del av en anställd eller arbetande klassen. Även Frodo och Sam är vänner i början av boken, och både Bilbo och Frodo tendens att inte betrakta klasskillnaderna, som Tolkiens roman (romaner) framskrider, Sam inte bara tjänare utan ovärderlig och bästa vän till Frodo, och i slutändan har nästan så mycket att göra med förstörelsen av den onde Lord Saurons ring av makt som gör Frodo.

Många läsare anser Sam Gamgee vara en av de mest älskvärda karaktärerna i Sagan om Ringen . Även en arbetstagare, han dras till de stora sakerna i Midgård, och ibland hemlighet komponerar lite poesi och drömmar om alverna och deras magiska och mystiska kvaliteter, och berättelser om det förflutna. Han har också en kärlek till skönheten i enkla saker, som vackra blommor på en äng, och han är förankrat i jorden och det jordiska mycket mer än Frodo. Han är, till exempel, i kärlek med Rosie Cotton, om han lämnar henne att gå med Frodo först till Vattnadal och sedan Mordor för att förstöra fiendens ring.

Vissa hävdar till och med att Sam Gamgee är huvudpersonen och den känslomässiga ankare Sagan om Ringen . En psykologisk läsning av boken kan tolkas som att Frodo och Gollum representera det värsta och bästa (id och överjaget) kvaliteter Sam. Liksom Frodo, Sam har en kärlek till allt hög och god, och en viss adel, och ändå, som Gollum, han har en misstänksam natur ibland och kan vara lättretad och frustrerad.

Av de tre hopsamlad, när Gollum går med på att leda Hobbitarna till Mordor, det är Sam som i slutändan kan överleva och frodas i Midgård efter förstörelsen av ringen. Gollum dör, och Frodo lämnar för tillflyktsorter, men Sam är fortfarande med sin lurviga fötter starkt planteras på marken i Fylke, med en framtida karriär som borgmästare, och med barn att göra som kommer att lära oss att älska både små skönheter som riklig trädgårdar, och också vara medvetna om den mycket större Midgård och faderns roll i att spara den. En läsare kan också observera den dominerande faktorn i livet för Sam Gamgee: hans starka och bestående kärlek till kamraterna, särskilt Frodo. Han är också en Ringbäraren under en mycket kort tid, och som Bilbo, han frivilligt ger ringen till Frodo när han räddar honom från tortyr i Mordor. Sam får också ringen till Mount Doom, eftersom Frodo försvinner och måste göras en del av vägen, så han kan tolkas som avgörande i strävan att förgöra det onda.

Sam kan också ses som Restaurator av Shire, starkare än någon annan karaktär. Han återvänder hem till en Shire nästan ruinerad och med gåva av Galadriel kan återställa skönhet och förnya tillväxten. Hans karaktär utvecklas betydligt i Tolkiens bok, och han återvänder till Fylke med full kännedom om storhet och godhet som finns utanför den, utan också behåller sin kärlek till fred inom landet och hur viktig den är. I sin resa med Frodo, Sam Gamgee klart missar Shire, men hans lidande och hans erfarenhet av världen inte färgar av sig för att återvända till Shire, utan i stället förlänga hans många fina attribut genom att lägga till visdom.

Sam's historia är också en vanlig en i vissa avseenden: Temat den anställde belönas för trohet med eventuella rikedomar och höja sig över sin plats. Denna ökning påverkar inte Sam ett dugg förutom att göra honom mer generös, mer kärleksfull och mer villiga att tjäna folket i sitt hemland. Dessutom är han, i en parallell historia till som Aragorn, får flickan . Sam Gamgee återvänder hem till Rosie Cotton och till ett lyckligt äktenskap med henne. Hans och Aragorn: s äktenskap är de enda två uppehöll sig med mycket detaljer i boken (även om giftermål Eowyn att Faramir får lite att nämna).

Om du är ett fan av böckerna är det svårt att inte älska Sam Gamgee. Han får några av de roligaste och mest gripande tal i Tolkiens mästerverk. Det är hans ord som slutar romanen som han återvänder hem från Grey Havens efter anbudsförfarande adjö till sin herre. "Tja jag är tillbaka", säger Sam som han håller ett av sina barn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.