Vem är Hercule Poirot?

Hercule Poirot räknas tillsammans med andra karaktärer som Sherlock Holmes, som en av de stora och mest älskade fiktiva detektiver. Skapad av Agatha Christie för 1920 romanen The Mysterious Affair at Styles , den ringa och lite kinkig belgiska detektiv har haft för sitt skarpa sinne, komisk arrogans, och spelar sin roll i några av de mest kända fiktiva mysterier att ta sig ur Christie. Poirot haft en lång karriär av påhittade normer, och inte uppfyllde hans död förrän 1975 romanen Curtain . In mellan hans första roman och hans sista, fanns med Poirot i mer än 50 noveller och romaner 30.

Spegling Sir Arthur Conan Doyle motvilja Holmes gjorde Christie börjar förakta Poirot av 1960-talet och uttryckte en önskan att döda honom. För läsarna är det tur att hon väntade sedan Curtain anses vara en av Christies mest intressanta romaner mot slutet av sin karriär. En intressant sak inträffade med död Poirot, New York Times faktiskt skisserat honom i en dödsruna. Det var första gången Times eulogized en fiktiv karaktär. I de flesta ny-längd Poirot berättelser, läsarna kommer att bero på flera viktiga drag i hans karaktär. Men först Poirot verkar arrogant, är han berättigad genom att lyckas lösa brott. I korta berättelser, finns en hänvisning till ett brott han inte kunde lösa en belgisk detektiv.

Hänvisningar till Poirot inbegriper fysiska beskrivningar av honom: hans omsorgsfullt vaxade och hoprullade mustasch, hans äggformade huvud, hans lackskor, hans prydliga sätt att klä sig, och hans ögon att glittra grön som en katt. Flera viktiga fraser är associerade med Poirot. Ingen är mer kända än Poirot's hänvisningar till genialitet hans "små grå celler", eller överlägsen hjärna.

Poirot romaner mestadels äger rum i England eller utomlands. Både brittiska och amerikanska tecken är benägna att underskatta Poirot. De ser sin utarbeta dressiness och hans bravader som överdriven och sannolika bedräglig. Han är ofta ses som komisk, och som Poirot åldrar, är han framför allt ses som ett objekt för komedi till unga damer. De ogilla ofta Poirot talanger på grund av hans utseende.

Två huvudpersoner, antingen det ena eller det andra, vanligtvis åtfölja Poirot. I många romaner, och särskilt i sin första och sista, hans "Watson" är kapten Arthur Hastings. Hastings tenderar att hjälpa Poirot med sin vanligtvis helt felaktiga slutsatser, som leder Poirot till sanningen. Ett annat vanligt sällskap är Mrs Ariadne Oliver, som många har tagit som en semi-självbiografisk karikatyr av Christie. Mrs Oliver är ett mysterium författare, som har en känd utländsk detektiv karaktär hon ofta diskuterar dödande. Liksom Poirot, hon har en förkärlek för att hitta sig själv i situationer där mord sker, och att hon ofta samtal Poirot för att hjälpa henne att lösa dem.

Några av de mest kända Poirot romaner omfatta Mordet på Orientexpressen , The Murder of Roger Ackroyd , ABC Murders och Döden på Nilen . Många Poirot romaner har förvandlats till långfilmer eller BBC anpassningar. Många aktörer har radat upp för att spela Poirot, inklusive Peter Ustinov, Ian Holm, Albert Finney, och Alfred Molina. De flesta ansåg Poirot skildringar som saknas i de grundläggande beskrivning av karaktären. Ustinov, Finney och Molina, ansågs i allmänhet för hög för den delen.

År 1989 började BBC producerar Poirot-filmer med David Suchet som Poirot. Flesta Christie fans känner Suchet utgör själva sinnebilden Poirot, eftersom han får alla manér och utseende av Poirot helt rätt. Många av BBC-filmerna är baserade på Poirot noveller och samtidigt fans njuta Suchet karaktär, har de inte alltid åtnjuta de friheter som tas med Christie's arbete, och skulle vilja se några av de mer kända romaner blivit trogen teleplays.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.