Vem är H.P.

H. P. Lovecraft (1880-1937) är en berömd amerikansk författare av skräck, fantasy och science fiction. Skräckförfattaren Stephen King har kallat Lovecraft "nittonhundratalets största utövare av klassisk skräck tale," men detta är missvisande, eftersom HP Lovecrafts berättelser var allt annat än klassisk. Han är upphovsmannen till begreppet "kosmisk skräck"-idén att universum är obegripligt för människans förstånd och är i grunden främmande. Förstår det nog, och du är benägna att gå galet, liksom många av huvudpersonerna i hans berättelser. H. P. Lovecrafts djupt pessimistisk och cynisk världsbild kommer ut i de flesta av hans skrifter.

HP Lovecraft hade begränsad läsekrets under sitt liv, och dog fattig. Men i årtionden efter hans död blev hans arbete mycket populär, och han i dag anses vara en av, om inte den mest inflytelserika skräck författare av 20th Century. Hans verk, bland annat över hundra noveller, har påverkat oräkneliga böcker, filmer, romaner, musik, serietidningar och tecknade filmer. Han är mest känd för sina Cthulhu-mytologin, en serie löst sammanhängande historier med gemensamma drag i mytologi-urgamla onda gudar och väsen som hotade människor under vissa omständigheter, såsom grund av ett kolmörkt övergiven kyrka mitt i en storm . Ett annat gemensamt drag i många av hans berättelser är hänvisningar till Necronomicon, en gammal bok fylld med riter och besvärjelser för att kalla demoner. Det finns flera vanliga teman inom HP Lovecrafts verk som gjorde den unik och minnesvärd. Många av dessa funktioner har senare ofta kopieras i skräckhistorier varje rand, ofta av författare som inte ens är medvetna om sin upphovsman. Dessa begrepp är förbjuden kunskap, icke-mänsklig påverkan på mänskligheten, ärvda skuld, civilisation hotas, och risken för en vetenskaplig epok. Lovecraft levde i en tid när vetenskaplig och teknisk kunskap expanderade snabbt, och det var påtagligt hur lite människor vet. Han använde detta till sin fördel i hans berättelser, där vetenskapliga undersökningar ibland avslöjade mycket mer än hans huvudpersoner någonsin kunnat ana.

En del av Lovecrafts mest populära berättelser var Dagon , en färg Out of Space , The Shadow Out of Time , och Vid Vansinnets berg .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.