Vad är syndabockar?

syndabockar är det praxis att skylla stora problem på en enskild individ eller grupp och bortse från det ansvar som andra. Individen eller gruppen får skulden är känd som syndabock, medan den person eller grupp som släpper ut skulden är ett gör skuldbeläggs. Termen har negativa konnotationer, och kan betraktas som en förolämpning beroende på dess användning. är en argumentation som syndabockar, någon annan är lätt att identifiera. Personen skuldbeläggs nämner en person eller grupp och tilldelar dem ansvar för problemet, då oftast att deras avskaffande kommer att bidra till att åtgärda det. En typisk skuldbeläggs kan låta så här: "[The syndabock] var den ansvarige när dessa problem började. [Syndabock] orsakade problemet med deras handlingar. När [syndabock] är ur vägen, kan vi börja lösts. "

Rätt att hänföra skylla kan ibland verka vara syndabockar, men är väldigt annorlunda. De argument som deltar i skuldbeläggs kan vara irrationella och ofta vädja till känslor; korrekt fördela skylla använder fakta och logik. Skuldbeläggs överlåter hela ansvaret för ett problem på en grupp eller individuellt, korrekt fördela skulden vanligen visar att det finns många bidragsgivare till ett problem, och exakt vad var och en har gjort.

skuldbeläggs kan användas både defensivt och offensivt. En person kan syndabock defensivt när de är delvis ansvarig för ett problem, men vill inte att deras bidrag känd. Genom att skylla på någon annan helt för ett problem, kan scapegoater ansvar gömmas eller kan tyckas minskat till andra. En person kan syndabock offensivt när de har något att göra med problemet, men få en fördel gentemot en motståndare eller rival om den personen tar på sig skulden. En syndabock för en stor olycka kan förlora makt och status, även om de kan vara oskyldiga eller endast delvis att skylla.

Termen skuldbeläggs härstammar från tidiga religioner, främst judendomen. I en gammal judisk ceremoni sattes folkets synder på en bock under Försoningsdagen, även känd som Yom Kippur. Geten tvingades sedan ut ur byn och bort från de personer som dödades eller.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.