Vad är spänning?

Att vara på helspänn är en fras som brukar innebära att du är oroligt och spänt väntar eller bara orolig. Denna användning dök upp på 1700-talet och insåg väl vid den tidpunkten. Idag kan du använda ett uttryck för och vara helt klarlagt, men man kan undra vad helspänn faktiskt är, eftersom de inte längre är i allmänt bruk. Den ursprungliga användningen av modern idiomatiska frasen var metaforiska. Att vara på helspänn hänvisade särskilt till processen att göra tyg som används i Europa redan på medeltiden. Efter tyg var slipat och tvättat, måste det torkas, men detta utgjorde ett problem. Normalt, torkning innebar duken skulle minska avsevärt, vilket var önskvärt. Cloth beslutsfattare skulle göra mindre vinst om tyget krympt, eftersom tyg såldes längder. Mindre trasa efter torkningen innebär att mindre pengar för tyget maker. För att undvika att förlora vinster och värdefulla tyg, under torkningen duken var Tented att förhindra att den krymper.

Tenting innebar tyget sträcktes ut eller dras in, likt ett tält, och vanligtvis knutna till krokar, ofta enkla naglar, som var, som ni kan gissa kallas helspänn . Således tyg på krokar var sträckt snäv för att torka. Detta påskyndas torkningen och hindrade tyget från krymper. Den faktiska Tenting processen skedde oftast via små eller stora anläggningar kallas tenters , vanligtvis trästomme på vilken duk skulle bifogas krokar. p

Tenters inte längre är i allmänt bruk, och som sådan har helspänn i stort sett försvunnit ur bruk. Den närmaste modern jämförelse kan faktiskt använda ett tält, som normalt duk eller nylon sträckte sig över en ram och sedan krokiga eller bifogas hålla stabil. Även om namnet helspänn eller tenters används inte längre, överlever det nuvarande uttrycket den gamla processen.

Som sådan är en person på helspänn sträckte tight och väntar, översättning till anxiousness. Någon väntar på ett arbetserbjudande, kan besvaras på ett viktigt beslut eller en uppföljare till en bok sägas vara väntar på helspänn.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.