Vad är logogram?

logogram är symboler som används i skrivspråk som står för ett helt ord eller morfem , en meningsfull helhet av tal. Exempel på logogram på engelska är siffror och symboler som # ( pund eller antal ) och% ( procent ). Många av världens tidigaste skrift system, exempelvis den antika egyptiska hieroglyfer, används logogram. Logogram har en historia runt om i världen, från Asien och Mellanöstern till Afrika och Amerika. Medan många moderna skriftsystem använda logogram till viss del finns det inga rent logogrammatical skriftsystem som används idag. p

logogram kännetecknas av att vara närstående till uttalet av ordet som de representerar, de kan inte talat med, som ord skrivna med ett alfabet kan vara. Av denna anledning kan samma logogram användas genomgående många språk, vilket är fallet med de siffror som används i engelska. Logogram ibland piktogram , visuellt samband med ord eller morfem de företräder, och ibland ideogram , som representerar mer abstrakta idéer. Som logogrammatical skrift system utvecklas, ofta logogram blivit så nedsatt eller stiliserade att deras betydelse är inte direkt uppenbart från deras utseende. Detta är fallet i skriftsystem som Cuneiform och kinesiska. Även de romerska bokstäver som används för engelska och de flesta andra europeiska språk som härstammar från gamla symboler som representerar exempelvis ord som började med varje bokstav.

Logogrammatical skriftsystem också i ökande grad använda fonetiska delar, eftersom de utvecklas för att hantera nya språksituationer. Till exempel har många logogrammatical system i den antika världen, såsom maya och aztekiska glyfer används fonetiska symboler för att komplettera logogram när logogram sig inte var tillräckliga för uttryck. I själva verket måste en skriftlig system har en fonetisk komponent för att vara fullständig, fullt uttryck är helt enkelt inte möjligt annat. Denna senare situation var fallet med det gamla aztekiska skriftsystem, som fungerade mer som ett utkast till en text än ett register över vissa ord, olika människor som läser samma uråldriga aztekiska texten högt teoretiskt skulle använda mycket olika ord. Full logogrammatical skriftsystem kan använda logogram att representera fonem (ljud), som i skriftligt system som utvecklats till det latinska alfabetet, eller de kan kombinera fonetiska symboler med semantisk sådana, som på kinesiska och egyptiska hieroglyfer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.