Vad är en tesaurus?

När du får verkligen känna ett språk, du kommer att förstå att synonymer inte har exakt samma innebörd. För författare eller talare, särskilt snarare än allmänna ord kan hjälpa till att fokusera er diskussion. För poet eller lyriker, välja associationer ord kan hjälpa dig att engagera din publik. Och i näringslivet, att välja exakt ord kan hjälpa dig att uttrycka den exakta innebörden du vill kommunicera på ett sätt som passar just den situationen, om ditt syfte är att förklara, övertala, eller främja.

En tesaurus är utformad för att hjälpa användare med exakt och nyanserad ordvalet. Uppslagsböcker har vanligen en av två organisatoriska principer: antingen de är ordnade i alfabetisk ordning, i vad som kallas ordboken form , eller tematiskt, så att ord med liknande betydelse är grupperade tillsammans. Så dessa är de två utgångspunkter.

När du hittar den första posten ord för att börja din sökning, hittar du ett stort utbud av möjligheter för dig som vill välja ordet bäst passar ditt syfte. De flesta uppslagsböcker listor helt enkelt synonymer eller motsatsord, och du kanske upptäcker att du behöver göra flera tesaurus sökningar och eventuellt ta till en ordbok för att se till att ditt val verkligen passar.

Om din thesaurus tillhandahåller ytterligare information, t. ex. ordklass och definition, desto bättre: du kanske kan göra din uppgift med bara en referens. Mindre ofta hittas, men också till hjälp, är exempel fraser, klausuler, eller meningar. Och ibland kan man även hitta användning anteckningar. Det finns några uppslagsböcker som är anpassade för olika användningsområden. Finns esoteriska lexikon och uppslagsböcker student, och du kan hitta en av dessa passar dina syften mer än "vanliga" thesaurus. Dessutom har åtminstone en författare förberett en slang thesaurus.

Men beroende på vilken typ av tesaurus du använda som ett referensverktyg för valet är fortfarande något som är i slutet, upp till dig. Jo, men det är sant, till exempel att frumpy och superannuated är synonymer, som inte gör dem utbytbara!


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.