Vad är en pseudonym?

pseudonym ett fiktivt namn oftast förknippas med författare, även skådespelare, sångare, rappare, och även de i den organiserade brottsligheten ofta använder en pseudonym i stället för förlossningen namn. Pseudonymer används också av praktiska skäl när det riktiga namnet är inte känt, liksom i fallet med County Coroner uppmärkning en oidentifierad kropp som en "John Doe" eller en "Jane Doe. "

pseudonymer, eller pen-namn, används i litteraturen för en rad skäl, men viktigast för marknadsföring. Författarens läsekrets förväntar sig att hans eller hennes böcker kan hänföras till en specifik genre. Om författaren pennor en roman utanför denna genre en pseudonym kommer att hålla arbetet separat. På så sätt kan författaren bygga en fanskara både genrer utan besvikelse fans med arbete som faller utanför området för förväntningar. Detta underlättar fläkt lojalitet, som översätts till försäljning, och som håller utgivare lycklig.

Andra författare som systrarna Pamela och Mary O'Shaughnessy samarbeta kring påhittade kriminalromaner släppa dem under pseudonymen Perri O'Shaughnessy , en kombination av deras första namn med en nick till Perry Mason.

kvinnliga författare tar ibland en androgyn pseudonym eller bara använda sina initialer om de tror att deras kön kan vara avskräckande för att få en läsekrets. Ett exempel är Joanne Kathleen Rowling, författaren till Harry Potter-serien, som har offentligt förklarat att [när hennes arbete var fortfarande okänd] hon inte trodde att små pojkar skulle vara så benägna att plocka upp en bok skriven av en kvinna, och för dem som gjorde kanske de blir retade för gillar det. Hon undvek de potentiella fallgropen till framgång genom att helt enkelt lämna kön ur hennes pseudonym. (När hennes arbete blev berömd många pojkar var förvånade verkligen lära sig att "JK Rowling" var en kvinna. )

Skådespelare, sångare och rappare ofta ta en pseudonym (artistnamn) för att skapa en persona annorlunda än sina juridiska namn skulle framkalla. Norma Jeane Mortenson (då Baker) blev Marilyn Monroe. Roy Herald Scherer Jr blev Rock Hudson. Marshall Mathers blev Eminem. Ofta pseudonymer lagligen antagits som ersättning för det ursprungliga namnet, särskilt inom underhållningsindustrin. Någon kan också ta en pseudonym för skydd, som i fallet med en whistle-blower. En av de mest kända pseudonym av förra seklet var Deep Throat , det okända källa som föreskrivs insiderinformation om Watergateskandalen till Washington Post reportern Bob Woodward. Identitet Deep Throat var en fråga om spekulation i över 30 år, fram till den 31 maj 2005, då tidigare underrättelsetjänsten tjänstemannen W. Mark Felt skrev historia, genom att offentligt hävda pseudonymen.

Pseudonymer denna funktion närmare smeknamn (namn som är beskrivande) är ofta tas bland gängmedlemmar där de ger en viss grad av anonymitet. Organiserade brottsligheten använder också smeknamn, ofta inbäddade i själva namnet, till exempel Jimmy "The Weasel" Fratianno, Charles "Lucky" Luciano, och Benjamin "Bugsy" Siegel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.