Vad är en papperstiger?

Termen papperstiger tros ha förts till det engelska språket på 1950-talet. Det är en översättning från det kinesiska termen zhi laohu , som var i bruk långt innan 50-talet. Ordförande Mao Zedong, ledaren för den kinesiska regeringen och kommunistiska part från 1949-1976, beskrev imperialistiska agerande vissa länder, närmare bestämt USA som en papperstiger. Den papperstiger är något som ser hotfullt, men i verkligheten är bara består av papper, varför det kan förstöras eller bekämpas.

fraser på engelska som finns före uttrycket omfatta storm i ett vattenglas , och Shakespeare citat från Macbeth , "full av ljud och raseri, som innebär ingenting . "Detta är inte specifikt gäller för imperialismen. Men de verkar antyda att vissa molehills visas som berg, och är inte så svårt som man kan tro.

Imperialismen av den typ som Ordförande Mao som innebar två saker, dels den attityd och försök av större och starkare nationer etablera politiska dominans över mindre nationer, och även en attityd av större, starkare nationer att deras sätt liv var bättre, och deras styre var överlägsen mindre nationer. Genom att kalla USA en papperstiger, var ordförande Mao om upprättande av en kinesisk propagandist filosofi som skulle dominera Kina under många år framöver, och i viss grad fortfarande existerar. Det är viktigt att förstå just vad ordförande Mao menade när han använde termen, eftersom detta ofta slätas över och inte ges fullständig definition. Papperstiger ofta hänvisar till inte bara den politik som USA, men föreställningar om imperialistisk politik (om de kan kallas så) i USA av dess medborgare och resten av världen. Ordförande Mao förklarade att USA går upp skulder försöker bekämpa kommunismen och att dess imperialistiska politik är föraktade av andra länder, och sina egna medborgare. Eftersom politiken för "förtryck" som Mao såg det, var så illa omtyckt, skulle kollapsa på sig själv. Detta är vad som gör tigern papper.

ordförande Mao inte gjort gällande att papperstiger i USA var utan inflytande, utan endast att denna makt var övergående och skulle vara: "Kunde inte motstå vinden och regnet. "Även om Tiger var papper, det måste bekämpas, och Mao föreslog alla länder" förtryckta "av USA-imperialismen skulle troligen fortsätta att ha att fortsätta kämpa och föraktade detta tendens för USA att betrakta sig som på något sätt överlägsen andra länder under olika politiska organisation.

Mao sa strategiskt detta tiger måste vara "förakta, men att" Taktiskt måste vi ta det på allvar. "Det blev ett samtal, då alla nationer kommunistiska övertalning för att stärka sig själva och delta i strid med imperialismen, står stark i kommunistiska övertygelse. Denna process skulle vara tidskrävande, kanske en kamp befintliga tills imperialismen helt försvunna, "misshandlad av vinden och regnet. " Mao använde vind och regn som metafor för kampen kommunistländerna måste ställa upp för att helt förstöra papperstiger.

I moderna användning kan papperstiger hänvisa till något som verkar hotande men är verkligen inte så. Vi är tillbaka till Shakespeares idén om en sak att vara "full av ljud och ilska, som innebär ingenting. " Vägen termen används nu avviker från sitt syfte som används av Mao. Förfarandet kan tillämpas i någon större kraft som tycks utgöra ett hot, eller att själva processen att skapa ett hot som inte fanns för att skapa rädsla och möjligen påverka människors process för beslutsfattande, eller den politiska processen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.