Vad är en icke-sequitur?

Ordet icke-sequitur kommer från en latinsk fras som betyder "det inte följer. " Det finns två olika bibetydelser av en icke-sequitur-en finns i den filosofiska värld av logik, medan den andra är en litterär enhet baserat på en ologisk premiss. Några juridiska argument som läggs fram i domstol åberopa en logisk non-sequitur, medan ett antal komedier och skämt bero på en ologisk icke-sequitur för framgång. i betydelsen av ren logik, en icke-sequitur börjar med en presentation av två eller flera uttalanden kallade lokaler . En utgångspunkt skulle kunna vara "Gud är kärlek. " Premiss B kan vara "Love is blind. " Utgångspunkten C stater "Ray Charles är blind. " Icke-sequitur slutsats bygger på dessa lokaler skulle vara "Därför är Ray Charles Gud. " Vad gick fel? Varje anläggning kan anses vara sant, åtminstone filosofiskt, men resultatet är en icke-sequitur. När slutsats stöds inte logiskt av föregående lokaler, sägs den vara en icke-sequitur, även om det är sant. Både åklagare och försvar i en rättegång kan använda denna form av non-sequitur logik i täten för en jury mot en konkret slutsats. Åklagaren kan hävda att brottet ägde rum i en arkitektfirma. Svaranden är arkitekt på detta företag. Därför måste den tilltalade har begått brottet. Den slutsatsen att den tilltalade begått brottet skulle vara en logisk non-sequitur. I verkligheten kan placeringen av brottsplatsen vara irrelevant, och svaranden är inte nödvändigtvis den enda arkitekt som arbetar för företaget. Den försvarsadvokat skulle kunna hävda att åtalet argument är ogiltigt grundar sig på detta icke-sequitur slutsats. i litterär mening, en icke-sequitur kan några oväntade svar på en uppsättning förutsägbara förhållanden. En icke-sequitur kan också vara ett avsiktligt ologisk reaktion erbjuds för komisk effekt. Den brittiska komedin truppen Monty Python använder ofta icke-sequiturs att anpassa sina skisser till ett abrupt slut.

Figurer i absurdist spelar kan hålla hela konversationer som består av en icke-sequitur rad efter en annan: "Jag gjorde pannkakor i morse. " "Åh, tror du det kan regna?" "Endast om en dingo ate my baby. "" Fick slut på tapetklister igen, ligger va? "The humor i den fullständiga oförutsägbarhet som en icke-sequitur ger.

Många skämt också förlita sig på ett icke -sequitur slut, även om publiken kanske måste överge alla förhoppningar om linjära tänkte att förstå dem. En icke-sequitur fungerar bäst när den inte följer den förväntade kursen i scriptet alls. En icke-sequitur inte behöver vara helt absurt för att vara rolig, men det måste gå emot publikens förväntningar. Två gangsters som deltar i en spänd dödläge plötsligt kunde besluta sig för att springa iväg och gifta sig, till exempel. Detta skulle vara en effektiv användning av icke-sequitur, eftersom publiken hade väntat sig en kliché slut, t. ex. polisen bryta ner dörren. Comedy skiss visar vilja Saturday Night Live och MADtv använda icke-sequitur ändelser ganska ofta, särskilt när en mer logisk slut skulle inte vara möjlig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.