Vad är en helig ko?

En helig ko är något som är immun mot kritik på grund av sin höga status. Denna term används ofta på ett ironiskt sätt att beskriva något som är alltför vördade till den grad att människor är rädda för att kritisera det. När man diskuterar en helig ko, är det underförstått att det måste hanteras mycket varsamt för att undvika att brott. Denna slang term används i många engelskspråkiga länder, men vissa människor tycker att det är kränkande på grund av sitt ursprung. Detta Engelsk slang term refererar till den ställning som innehas av kor i hinduisk kultur, där kon anses ett heligt djur. I Indien, där den hinduiska tron är utbredd, kor tillåts att fritt vandra på gatorna, och de måste behandlas med respekt i enlighet med deras status. Under 1800-talet, skrev många europeiska besökare till Indien tillbaka om en helig ko, och många människor kom till tro att korna var helgade i alla asiatiska religioner, inte bara hinduism.

By 1890, tidningar jämförde människor och situationer heliga kor, och omkring 1910 gick de ett steg längre och släppte jämförelse med hänvisning till situationer särskilt som heliga kor. Vid denna tidpunkt hade termen in i engelska lexikon, och det var i allmän användning. Den används ofta i politisk polemik, ofta på ett sätt som tyder på att en person eller situation som faktiskt kan stå närmare undersökning och kanske kritiskt tänkande. för människor i den hinduiska tron, kan detta slang term anses potentiellt kränkande, eftersom det referenser sin religion på ett ganska uncomplimentary sätt. Begreppet innebär i huvudsak lustig över begreppet helig ko i hinduisk tro, vilket tyder på att hela idén är löjlig, och dessutom sprider uppfattningen att kor i allmänhet betraktas som helig i Asien, vilket inte är fallet. Även kor verkligen spelar en roll i vissa asiatiska religioner, är det bara i hinduismen att de anses vara heliga.

Du kanske hör någon beskriva en etablerad praxis som "helig ko" som i "inte bry sig om att försöka ändra det här, och människor, situationer och händelser kan också kallas heliga kor. Ämnet för helig ko kommer ofta upp i politiska kampanjer, oftast med målet för överfall på en politisk motståndare ställning eller livshistoria, vilket tyder på att en politiker gömmer sig bakom en helig ko, snarare än möter kritik rakt på sak.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.