Vad är en guldålder?

A Golden Age hänvisar till en tid i en specifik kultur, där kulturella framsteg och enlightenments är på sin högsta punkt. Till exempel har många hänvisar till Golden Age of klassiska Grekland som en gång i 5: e århundradet f. Kr. när litteratur, drama, filosofi, konst och politik har inspirerats mest. En Golden Age följs ofta av en nedgång, där nya kulturella produkter är derivat och mindre inspirerade och där politik börjar svänga bort från sin ursprungliga kurs. Alltså en guldålder om det kunde bli ett diagram, skulle vara höjdpunkten, toppen av klockan på kurvan, eller toppen av ett samhälle.

A Golden Age kan också hänvisa till en tid när en viss sak verkar nå en höjdpunkt. Till exempel har många titta på 1940-talet som den gyllene tidsåldern för amerikansk film. Vi kanske snart in i guldålder den elektriska bilen, eller om genetik. Däremot erkänner en hög punkt innebär i allmänhet att någonting är den bästa man någonsin kommer att bli, och många tvekar att använda termen.

På ett sätt använder termen Golden Age är ofta nostalgiska och alltför romantiserad, särskilt i historia. Till exempel inte alla människor nytta under guldålder klassiska Grekland. I synnerhet, slavar och kvinnor hade några personliga eller politiska rättigheter. I allmänhet är dock den gyllene åldern för en kultur helt enkelt innebär en slags kulturell explosion inträffar när ny utveckling och nya idéer som gagnar samhället som helhet ske med stor snabbhet.

Klassisk grekisk litteratur, till exempel klart upplevde sin guldålder med de stora dramat som Aischylos, Euripedes, Sofokles och Aristofanes komiska dramatiker. Vi läser fortfarande och studera deras arbete och tycker det är relevant att inte bara sin tid utan att nutid. Det är fascinerande att allt detta stora arbete bör produceras på så kort tid, med få antika grekiska dramer före eller efter denna period har samma relevans eller akademiska meriter. Liknande krav kan göras om guldålder teater i den elisabetanska perioden, vilket förde oss Shakespeare, Ben Jonson och Christopher Marlowe.

Ofta en guldålder är tillskrivs en tidpunkt där man kan observera en bestämd lägsta nivå före och efter ålder. Därför är det ofta för tidigt att kalla en ny händelse en guldålder, sedan utan att kunna förutsäga framtiden, vi kan inte se dess nedgång. Därför allmänhet termen Golden Age handlar om det förflutna, och bör inte tillämpas på nuvarande händelser eller kulturella utveckling.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.