Vad är en gödda Kalv?

Termen "gödda kalven" används för att beskriva ett särskilt festligt firande, särskilt ett som innebär jubel om någons avkastning. Denna fras kommer från liknelsen om den förlorade sonen, berättade en historia i Nya testamentet i Bibeln. I Förutom att användas för att beskriva en viss typ av firande, en gödda kalven kan också helt enkelt vara en särskilt zesty och sprudlande fest där gästerna har en ovanligt god tid, oavsett om orsaken till festen.

Denna term har sina rötter i Mellanöstern tradition. De flesta familjer som hade råd att ta boskap skulle fokusera särskild uppmärksamhet på ett visst djur, gödning upp i avvaktan på ett speciellt tillfälle. Slakt av djuret skulle reserveras för en särskilt viktig händelse, med andra djur som slaktas för att tillgodose grundläggande behov av livsmedel i familjen. När den gödda kalven slaktades, förstod folk att tillfället var särskilt anmärkningsvärd. i liknelsen om den förlorade sonen, har man två söner och den yngre sonen bestämmer sig för att slå ut på egen hand. Han reser långt, och i slutändan hamnar leder en trasig, utsvävande liv som driver honom att fly hem. Vid sin återkomst, slaktar fadern de gödda kalven att fira, och den äldre sonen uttrycker avsmak och undrade varför han belönades inte för sin lojalitet. Fadern berättar att han vill fira det faktum att hans son tillbaka till honom efter att den förmodade förlorad, betonade vikten av familjeband. När någon planerar ett särskilt utsmyckade part, får folk anklaga honom eller henne av "sätta på den gödda kalven" eller "döda den gödda kalven," ofta med en subtil antydan till förebråelse som är avsedd att visa att partiet planering är kanske bli lite för komplicerat. Människor kan också uttryckligen säga att de tänker sätta på den gödda kalven, som anger att alla hållplatser ska dras ut för partiet att se till att alla får en bra tid, och att evenemanget kommer att bli minnesvärd. Bröllop, till exempel, kan innebära en mycket braskande mottagande part för gästerna efter ceremonin.

I vissa kulturer, tradition gödning upp en särskild djur fortfarande varar och sådana djur slaktas för ärade gäster och vid speciella tillfällen. Besökare på kulturer där denna tradition finns kvar kan vara bra att vara medveten om detta. Med ett djur som slaktats i din ära betraktas som en enorm komplimang, och folk kan ta illa upp om du vägrar att ta del av måltiden, eller avböja speciella behandlas som traditionellt erbjuds hedersgäst vid sådana händelser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.