Vad är en beta Reader?

En beta läsare är någon som samtycker till att se över en bit av skönlitteratur för stavning, grammatik, karakterisering och kontinuitet fel. Till skillnad från en sann redaktör, är en beta-läsare typiskt obetalda, och han eller hon ser arbetet på en mycket grov stat. Många författare vill använda beta läsarna för att förbättra kvaliteten på sitt arbete innan de lämnar den för professionell redigering och kritik, och beta läsarna oftast våldsamt tackade på erkännanden, som ett erkännande av den tid och energi som de investerat i arbetet. är den term som lånats från programvarubranschen, som använder "beta" för att beskriva en ofullkomlig release. Den här utgåvan används av beta-testare, som försöker att identifiera problem med mjukvaran innan den används av allmänheten. Dessa betatestare försöker ofta att medvetet bryta programvara, letar efter några svagheter som skulle kunna innebära problem, och en bra beta-läsare, eller beta, gör samma sak.

Tjänsten som en beta-läsare finns otaliga . Förutom att fungera som en allmän korrekturläsare letar efter tryckfel, ser beta läsaren även efter brister i karakterisering och tomt. Beta får frågan varför en karaktär inte eller gör något, eller hur någon hamnar i Frankrike utan uppenbar förklaring halva tredje kapitlet. Författarna missar ibland dessa fel eftersom de fångas upp i en större helhet, så en beta-läsare är särskilt värdefullt.

Många webbplatser tillhandahålla kataloger av beta läsare som brukar framgå vilken typ av skönlitteratur som de vill arbeta med . Vissa, till exempel, kan specialisera sig på fan fiction, medan andra tycker om att arbeta på skönlitteratur romaner avsedda för yrkesmässig publicering. I vissa fall håller en beta läsare att redigera i utbyte mot beta behandlingen av hans eller hennes eget arbete, i en motprestation handel. Det bästa beta läsaren okänd för författaren, och därför kan ge ett användbart och ärlig kritik av arbetet.

En författare som tror att han eller hon gör inte behöver en beta är tyvärr fel. Beta läsare kommer bara att förbättra kvaliteten i ett skriftligt arbete, även om de ibland kan erbjuda mycket allvarlig kritik. Många författare vill använda flera betaversioner för att värva fler åsikter, göra sitt arbete ännu bättre. I sällsynta fall kan en beta läsare vara alltför hård eller ens betyder, men dessa betaversioner är mycket ovanligt. De flesta är positiva kritiker som erbjuder meningsfull och tankeväckande kommentarer till arbetet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.