Vad är en backant?

En backant i romersk mytologi är en kvinnlig anhängare av Bacchus, gud vin och berusning. I grekisk mytologi kallas de Maenads. Bacchantes framställs som galna eller vilda kvinnor, som löper genom skogen, slet djur i stycken, och utföra andra handlingar frenetiska berusning.

Bacchantes var de viktigaste medlemmarna i Bacchus "legendariska följe, det Thiasus. De var ett populärt ämne i konst från antikens Rom och Grekland till den moderna tiden. En backant beskrivs ofta delvis klädda i djurhudar och lämnar vinrankor. En backant bär vanligtvis en thrysus , en personal som jätte fänkål och toppad med en kotte, ofta insvept i murgröna. Det thrysus var en helig symbol för Bacchus, som används i ceremonier och festligheter ära guden. Den symboliserar en union av skog: det kotte, och jord: fänkålen, och kan också tjäna som en falliska symbol som representerar fertilitet. Den backant är symboliskt för både ecstasy och den destruktiva kraften i Guds hon dyrkar och hans främsta attribut, vin. Även om hon ibland förekommer i modern representationer bara vara en fri ande, har backant en mörkare sida. Bacchantes är besatt och agera som i en trance, helt övergiven av sin fysiska natur. De kan rippa sönder inte bara alla djur som korsar deras väg, men människor också, i en uppoffrande rit som kallas sparagmos . Ibland är den rit som följs av omophagia , där Bacchantes äta offrets kvarlevor.

Bacchantes visas i deras mer destruktivt sken i Euripides pjäs Backanterna och i Ovidius Metamorfoser . I Euripides pjäs, vanlig kvinnor blir Bacchantes, och glömmer sina plikter som hustrur, mödrar och medlemmar i communityn i sin extas. Vid spela slutsats Pentheus den Theban kungen är illa tilltygade till döds av sin egen mor och mostrar. I Metamorphoses , möter Orfeus sitt slut på ett liknande sätt.

I båda litterära behandlingar av backant ovan beskrivna offer sparagmos förkasta Bacchus innan de mördas. Pentheus försök att förbjuda dyrkan av Gud i sitt område och även fängslar Bacchus, men guden enkelt flyr. Orfeus avvisar också antingen Bacchus själv eller sexuella närmanden av Bacchantes, beroende på att berätta, innan han blev deras offer.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.