Vad är en Silver Bullet?

silverkula är en term som tenderar att uttrycka en okomplicerad och enkel lösning på ett problem. Det har ursprung i lore som varulvar lätt kunde dödas med en silverkula. Tidigare ansågs det häxor och vampyrer kunde dödas med en silverkula, men de mer traditionella förstörelse av häxor brann, och av tradition, både huvud och satsar en vampyr genom hjärtat tros vara det sätt på vilket man är iväg.

Några tekniska utvecklingen har kallats en silverkula. Till exempel upptäckten av antibiotika, i synnerhet, är penicillin ofta kallas en silverkula. Ofta termen silverkula är tänkt som ett universalmedel alla för ett problem som hotar mänskligheten.

Ofta termen silverkula används för att avfärda något som inte enkelt kan genomföras. Till exempel anser uttalandet "ökade anslag till skolor är inte en patentlösning för att förbättra utbildningen. " Ofta frasen "inte en silverkula" eller "någon patentlösning" är vanligare än något verkligen beskrivas som en silverkula. Detta är sannolikt eftersom det inte finns några patentlösningar lösningar i en komplex värld med komplexa frågor. De flesta problem kräver mindre än enkla lösningar. Exempelvis, en del ser till kloning av mänskliga organ som en potentiell silverkula för bristen på tillgängliga organ som behövs för transplantation. Detta är ingalunda en silverkula, eftersom sådan kloning är fortfarande långt ifrån perfekt och både medicinska och etiska frågor kvarstår.

The silver bullet lösningen på ett problem ofta önsketänkande. I efterhand har även en medicin som penicillin skapat sina egna frågor. Medicinska forskare vet att de nu kör en kapplöpning mellan utvecklingsländer starkare antibiotika och mellan att skapa starkare antibiotikaresistenta stammar av bakterier genom att tillämpa starkare antibiotika. Så medan silverkula verkar vara en lysande idé, oversimplifies det komplexa problem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.