Vad är en Mondegreen?

1954, Sylvia Wright myntade termen "Mondegreen" att hänvisa till en Misheard fras eller sång lyric. En Mondegreen gör vanligtvis någon form av känsla och mondegreens ibland är mer kända än de egna låtarna eller uttalanden om att de kom från. Många människor är inte bekant med begreppet, men ordet och dess ursprung är så roligt att de står vidare utredning.

Historien berättar att en av Wrights favoritlåtar som barn var det skotska balladen "The Bonny Earl O 'Murray, "en sång om liv och död för en riktig skotsk historisk figur. I slutet av balladen är lyssnare informeras om att earlen av Murray har dödats i en slutlig kuplett: "De har dödat earlen av Murray /och lade honom på greenen. " Wright Misheard sista raden som "Och Lady Mondegreen, "som ändrade innebörden av ballad dramatiskt. Efter att veta att det var faktiskt ingen Lady Mondegreen inblandade i balladen, funderade Wright på vilken typ av olyckshändelse mishearings. Hon författade en uppsats om det, "The Death of Lady Mondegreen," som publicerades i Harper's Magazine. Termen kan ha fallit i glömska, men för de ansträngningar som William Safire och John Carrol, två journalister som regelbundet skisserat mondegreens i sina spalter.

De flesta människor kan komma med exempel på mondegreens från sina egna liv, och det finns ett antal välkända mondegreens, till exempel "" scuse mig medan jag kysser en kille "för" "scuse mig medan jag kysser himlen" i Jimi Hendrix's "Purple Haze. " Others include "hon bar hallon och druvor istället för "hon bar Raspberry Beret" i "Raspberry Beret", en populär 1985 låt av Prince. Johnny Rivers "Secret Agent Man" regelbundet Misheard som "Secret Asian Man", medan Joses av världen ständigt förvirrade över att tillfrågas om de kan se i första raden av Star Spangled Banner.

Lärande som en välbekant lyrisk eller citera är en Mondegreen kan vara ganska letdowns, eftersom mondegreens ofta humoristiska dubbla betydelser. Den rutinmässiga Införandet av sångtexter i album utgåvor har kraftigt skära ner på frekvensen av musikalen Mondegreen, men de gör ändå smyga in då och då. Mondegreens i fraser som "en stenig ledare" för "Iraks ledare" är inte heller ovanligt, särskilt i snabbt levererade pressmeddelanden. I många fall rör en Mondegreen till mat, sexualitet, eller djur, vilket tyder på att det undermedvetna kan spela en subtil roll felbedömt i åtanke när det gäller att lyssna uppmärksamt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.