Vad är en Interjektion?

Flera olika tekniker finns skriftligen att effektivt visa känslor. Från ingående beskrivning för att utveckla tal och diktion, kombinationer av ord och deras placering i meningar kan uttrycka olika känslor i ett obegränsat antal situationer. Ett av de enklaste men mest effektiva tekniker är användningen av inpass, som är en del av en mening som är oberoende från resten av meningen grammatiskt. En interjektion är oftast ett kort ord eller en fras placeras i en mening just att visa känslor. Till exempel, "Aj!" är en interjektion som uttrycker förvåning och smärta. "Hey!" är en interjektion som kan uttrycka ett par olika känslor, från förvåning till besvikelse, eller till och upphetsning. Den interjektion, "Uh, kan" uttrycka förvirring eller obehag, eller ens antyda dumhet.

Ordet interjektion har sina rötter i latin och nära betyder "kastades i mitten. " Därför kommer en läsare ofta finna inpass mitt i meningar. En interjektion behöver inte nödvändigtvis vara bara ett ord. Till exempel: Jag korsade parkeringen och-wouldn't you know it!-Jag glömde mina nycklar inne i byggnaden. Den interjektion "skulle inte du vet det!" inte grammatiskt hänför sig till andra delar av meningen, men placerad i mitten av denna mening, uttrycker det en känsla av ironi eller humor. Eftersom definitionen av interjektion inte uttryckligen hänvisat till någon specifik känsla, många lingvister tror ett ord meningar som "hej" eller "ja" kan anses inpass också. Till exempel: Hej. Mitt namn är doktor Richards. Ja. Jag tog med mig min recept. Ja! Vi vann! Det sistnämnda exemplet kan betraktas som två inpass: den första, "Ja!" uttrycker en positiv spänning, medan "Vi vann!" uttrycker spänningen, positivitet, och en särskild orsak till spänningen. Inpass ofta följs av någon form av skiljetecken, till exempel en tid att avsluta meningen, eller i många fall, att ett kommatecken fortsätta meningen. Eftersom Inpass är skild från resten av meningen, måste det finnas något slags interpunktion att ange en paus eller sluta. Ord som fungerar som interjektioner i vissa scenarier därför inte kan inpass i andra fall. Till exempel: Ett enkelt hej skulle ha räckt.

Även ordet "hello" fungerade som ett inpass i det tidigare exemplet, i detta fall ordet "hello" är inte skild från resten av meningen och därför inte fungera som ett inpass.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.