Vad är en First Edition?

Den klassiska definitionen av en första upplaga bok är den första körningen med en bok i samma typsnitt eller inställning. Om någon säljer sann första utgåvor av en bok, kommer de normalt skick att det är en första upplagan, första tryckningen . Detta innebär att det är den första tryckningen springa av boken, med samma typsnitt. En andra upplaga av en bok, även om man använder samma typsnitt, är vanligtvis inte betraktas som en första upplaga.

Bokförläggare har sina egna versioner av vad de anser vara först upplagor. Publicister kan använda termen första upplagan för sina egna syften och de visar ett svagt samband med dess användning. De kan markera orden "första utgåvan" på upphovsrätten sidan, men detta kan bara betyda att det är den första utgåvan av boken nuvarande förläggare. Det kan också ha haft redaktionella kommentarer eller ett förord till, därefter av förlaget som en första upplaga i just det formatet.

Några första upplagan är mycket sällsynta och kan sälja till mycket höga belopp. Första upplagan av vissa böcker är särskilt värdefulla för boksamlare. Den mer kända och respekterade författare, desto högre pris för en första upplaga. Första upplagan av författare som Jack Kerouac och Ernest Hemingway kan hämta tiotusentals kronor när de kommer ut till försäljning. En första upplagan hänvisar ofta till den första kommersiella publiceringen av en bok i eget hårt omslag, även Om boken har publicerats tidigare, till exempel som en serialization i en tidning. Tidigare publikationer från en bok, som okorrigerade bevis, kopior förväg och bundna kök, är inte lika värdefulla som de första kommersiella tryckningen av hårda täcker boken. Små minoriteter i boken Världen tror att okorrigerad bevis är den sanna första upplagor, och i vissa fall kan de ändå hämta ett högt pris.

Upphovsrätten sida ur en bok är en god indikation på en första upplaga. Du kan söka efter utgivningsår och ISBN-nummer. ISBN-numret innehåller publicera information om boken och en katalog register kommer att hållas med British Library. Det kommer också vara en uppsättning siffror löper från ett till tio på sidan. Om numren är obruten och inga nummer saknas i sekvensen, så kan du få en första upplaga.

Som första upplagan är mycket sällsynta, bör du vara försiktig med förfalskade kopior. Vissa skrupelfria försäljare försöka förlöpa förfalskningar för höga belopp. Likaså undertecknade första utgåvor komma med äkthetsintyg. En seriös bokhandlare med ett gott rykte bör kunna hjälpa dig om du funderar på att samla in första upplagan av en viss författare. Inte bara är den process roligt, men det kan vara en god investering för framtiden.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.