Vad är en Backronym?

Termen "Backronym" används för att hänvisa till ett antal saker. Oftast innebär det en akronym som görs genom att besluta om en akronym och sedan utforma ett namn eller titel för att passa det. USA PATRIOT Act är ett sådant exempel, lagstiftare ville namnet på en banbrytande lagstiftning att förvandlas till en minnesvärd och distinkt akronym, så de skapade önskad akronym (dvs. "USA Patriot") och montera sedan namn till det (dvs "Förena och stärka Amerika genom att tillhandahålla lämpliga Verktyg som behövs för att fånga upp och blockera terrorism"). Backronym hänvisar också till ett ord som känns som en förkortning, men egentligen är det inte. En akronym är en uttalas ord som är gjord av de första bokstäverna av en mening eller organisation. Vissa förkortningar fudge det, utelämna ord som "a" och "den" eller bland de två första bokstäverna i några ord för flöde. Du kanske kan tänka på ett antal välkända förkortningar, radar, till exempel, som står för Radio Detection and Ranging och NASA, som kommer från National Aeronautics and Space Administration. I vissa fall, organisationer besluta om en Backronym att ge sig till minnesvärda, National Organization for Women, till exempel, utan tvekan gillade tanken på att bli kallad "Nu", så de kan ha valt sitt namn runt önskat akronym.

När det gäller ord som liknar förkortningar men inte finns det ett antal olika typer av förkortningar. Begreppet "DVD", till exempel, är faktiskt en INITIALORD (eller alphabetism), där varje bokstav står för ett annat ord, men varje bokstav i INITIALORD läses individuellt, inte tillsammans som ett ord. En ren akronym är ett ord som kan kännas som en förkortning, men inte, som i fallet med "wiki", som är hawaiianska för "snabb". Det är också möjligt att se ersättare förkortningar, som skapas när ett företag vill ändra sitt namn, men behålla sitt varumärke. Att göra upp en Backronym kan vara en rolig aktivitet, och en del människor som passar nya förkortningar till befintliga ord eller namn på bolaget, i allmänhet på ett uncomplimentary sätt. Många människor skapar backronyms på ett satiriskt sätt, The Health Institute of Nutrition (tunn), till exempel, är faktiskt en parodi organisation skapad av fett aktivister, med ett namn som syftade medvetet att förvandlas till en rolig och ironisk akronym.

Att skapa en Backronym kan också vara en viktig faktor när ett företag etablerar sig, som namnet på ett företag eller organisation kan ha ett stort inflytande på dess framgång . Många företag sammankalla styrelser för att diskutera eventuella namn och förkortningar som de kan vända sig till, och i vissa fall ett företag kan skapa en särskild Backronym att skicka ett visst meddelande eller skapa en produkt förening i medvetandet hos konsumenterna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.