Vad är Tandfen?

att tandfén är en legendarisk god fe som samlar tänder som barn förlora dem, erbjuda mynt i utbyte. Hon är en del av en stor och komplex kulturell tradition av goda och onda feer och barn över hela världen lämna tänder för tandfén i hopp om att se lite pengar på morgonen. I vissa kulturer, istället för pengar, barn får behandling eller en leksak från tandfén, med några glädjedödare tand älvor lämnar presenterar som tandborste eller tandtråd för att uppmuntra barn att ta hand om sina spirande vuxna tänder. Innan djupdykning i historien om tandfén, kanske du är intresserad av att höra lite bakgrundsinformation. Många kulturer har en lång historia av vidskepelse kring förlusten av mjölk tänder, tänderna som barnen använder i sina tidiga år. I vissa samhällen är förlusten av mjölk eller "baby" tänder ses som en rituella, med förlust av tänder signalerar en övergång till vuxenlivet. En historia utföra någon form av rituell handling med förlorade tänder är mycket gammal.

hänger samman med föreställningar om förlusten av mjölktänder är föreställningar om häxeri. Många kulturer används för att tro (och vissa fortfarande inte) att om en häxa lyckas få en del av någons kropp, han eller hon kan använda den kroppsdelen att göra svart magi. Mjölktänder skulle vara ett viktigt mål för häxor, tillsammans med saker som nageln avklippta och rester av hår. Som ett resultat har många kulturer en tradition att sätta mjölktänder i förvar för att säkerställa att de inte skulle komma i händerna på häxor.

Historiskt sett några begravda människor mjölktänder, ges dem till djur, eller räddat dem så att de kunde hålla ett öga på dem. Redan på 1600-talet, legender om älvor som samlade mjölktänderna började uppstå, men det var inte förrän i början av 1900-talet som man började lämna erbjudanden för att tandfén. Detta goda fairy är tänkt att ta hand om förlorat mjölktänder, se till att deras ägare växer upp friska och starka.

Traditionen lämnar pengar kvar i utbyte mot en tand speglar också mycket gamla föreställningar om älvor. In English folklore i synnerhet, finns en lång tradition av att lämna presenter till älvor och ta emot presenterar i gengäld. Älvorna är på sätt och vis belöna de människor som erbjuder dem stöd och i fråga om tandfén, pengarna är ett uttryck av tacksamhet för tand, och en belöning för att bära obehag att förlora mjölktänder.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.