Vad är Mortons gaffel?

Mortons gaffel är ett logiskt dilemma som människor står inför två lika dåliga alternativ. Du kan tänka på det som är "mellan djävulen och det djupa blå havet", som ordspråket säger. Om inte offret för dilemma lyckas hitta ett undantag, kommer resultatet av situationen troligen vara önskvärt, eftersom det inte kan finnas några bra resultat från någon av de val som offret står inför. Många människor befinner sig kämpar med Mortons gaffel någon gång i sitt liv.

Denna term är uppkallad efter Lord Chancellor John Morton, som arbetade i England under Henry VII. Enligt Morton's logik, hade rika ämnen för kronan uppenbarligen pengar att slippa för skatter och fattiga individer var klart satt på besparingar, så de kunde också ha höga skatter. Rika och fattiga fann både sig på de punkter där "Mortons gaffel" betala höga skatter. Som många logiska dilemman, kan Mortons gaffel få intressanta konsekvenser. Det kommer ibland upp i spelteori, med spelet i bron faktiskt har en rörelse som kallas "Mortons gaffel" efter det dilemma som inspirerar den. Matematiker och personer som studerar mänskligt beteende är ofta intresserade av att se hur människor reagerar på detta dilemma, och hur de rationalisera sitt beteende om resultatet visar sig så dåligt som väntat.

Inför Mortons gaffel, frestelsen kan vara att göra ingenting, men ibland är också ett dåligt alternativ. Ibland kan en mer tankeväckande diskussion om de alternativ antingen avslöjar ett extra val, eller ett val i kedjan av befintliga alternativ som är mindre motbjudande. Det kan också vara möjligt att omstörta Mortons gaffel genom att hitta eller skapa ett undantag från regeln. Att vara mellan hammaren och städet är ibland lösas om man är villig att utveckla en hammare för att krossa stenen ur vägen, med andra ord.

Det kan också vara bra att vara medveten om Mortons gaffel när har argument eller diskussioner med personer över som man har någon myndighet. Om människor känner ett hörn av dåligt alternativ, får de surra ut, ett resultat som ingen vill. Föräldrar, arbetsgivare, lärare och andra skulle vara klokt att fundera på hur de presenterar alternativ till sina avgifter för att försäkra dem om att det finns alternativ att välja mellan, och att människor är villiga att arbeta för att göra dessa val så tilltalande som möjligt .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.