Vad är Midgård?

Middle Earth (Middle-earth, Middle-earth eller Middleearth) är den term som används av författaren JRR Tolkien att beskriva mark män, som ibland kallas "dödlig landar" i böckerna The Hobbit , Sagan om Ringen och Silmarillion . Begreppet bör inte användas eller betraktas som en egen planet, och det inte omfattar hela planeten utan endast de marker där man bor. Tolkien använder begreppet Arda för att beskriva hela jorden, och Midgård har noterat några undantag. Den odödliga länderna, eller de länder från vilka tomtar kommer, och vart de tillbaka när de väljer att lämna Midgård kallas Aman. Få dödliga beviljas tillträde Aman, tills Bilbo Bagger och hans brorson Frodo, som tidigare bärare av fiendens ring, har rätt att resa med alverna till Aman och odödlighet i slutet av Sagan om ringen .

Midgård som ett namn är inte Tolkiens uppfinning. Han stötte på termen i anglosaxiska skrifter av Henning Mankell, och ordet används också i den anglosaxiska arbete Beowulf . Den anglosaxiska termen middangeard . I Mellanöstern engelska ordet blir Midden-erde eller middel-erde . Tidigt Ordet middangeard mer exakt översätter till mitten kapsling. De flesta språk historiker översätter ordet till Midgård, och Tolkien som specialist i lingvistik, gjorde samma sak. Dessutom skapar marken Tolkien huvudsakligen omges av andra länder som Aman.

Tolkien försökte skapa en mytologi för England i sina böcker, och det är mycket tydligt att man från Midgård är en som fanns på jorden ca 6000 år sedan. Även några av geografin, särskilt Shire, är förenat med England. Tolkien skiljer denna antika världen i åldrar, de flesta av hans mest populära verk Hobbit och Ringar som inträffat under tredje åldern. Silmarillion sker samarbete främst under första åldern, och index för Rings anspelar på några av de andra åldern härskare och riken.

Många fantasy varelser befolkar Tolkiens mark. Alverna, men sedan länge etablerad där, besökare bara. När de tröttnat på den dödliga världen, lämnar de efter Aman. Dvärgar, människor och hober beskrivs som har "kommit" i landet, vilket tyder på "mitt kapsling", som är omgiven av andra länder. Alver var de första att anlända, och börja första åldern, att skapa människor som av medelsingredienser, treelike jättar som herde träden, som alverna "lärt sig att prata. "

Dragons finns i Midgård, liksom andra skräckinjagande bestar som orcher, vättar och troll, som skapades av fiender alverna. Tolkien tyder på att dessa skapades så dåliga imitationer av alver, dvärgar och medelsingredienser. Andra varelser med intelligens omfattar örnar, jättespindlar och wargs, varg-liknande varelser som ofta slåss med dvärgarnas.

Befolkningen fördelas i Tolkiens mark ändras från tid till tid. I tredje åldern, höll alverna tre rikena, skyddas delvis av alviska ringar. Dessa är Lothlorien, Vattnadal, och Wood Elves "rike i Mörkmården. Hobbits huvudsakligen lever i Fylke, och även i Breeland. I byn Bree, hober och män lever tillsammans, vilket Tolkien kallar för en "utmärkt arrangemang. " Shire invånare är mycket mindre vana vid att besökare från utsidan, med undantag för enstaka guiden eller dvärg.

dvärgar, efter The Hobbit , lever i flera bergsområden, inklusive Lonely Mountain, som de uppdämt Smaug draken. Men sysselsätta många olika platser i landet. De två största människors riken emot det onda guiden Saurons är Rohan och Gondor. Det finns också en hänvisning till Harad, ett land långt österut som har dominerat av Sauron, och kämpar mot Rohan och Gondor i det sista slaget mot Sauron.

Det finns en viss sorg till Tolkiens mark, särskilt som beskrivs i Ringar . Alverna var dominerande under den andra åldern, men många har lämnat eller lämnar Midgård för gott av tredje åldern, en ålder av män. Wizards lämnar också, och på sätt och vis, är världen av män inledningen medan den underbara magiska älvor, trollkarlar och varelser liksom medelsingredienser börjar lämna för alltid. Middle Earth har varit behäftade med närvaro av fienden, Sauron, och även efter hans nederlag, makt alverna minskar för evigt. Få som finns kvar att hålla liv i det underbara i tidigare åldrar och världen lutar sig mot de mer traditionella en av endast män. Men Tolkien insinuerar att hobbits fortfarande existerar, även om stora folk oftast är för dumma för att se dem, eller så bullriga att de skrämmer bort dem.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.