Vad är In medias res?

varje författare måste bestämma hur man startar en bok, en teaterpjäs eller en berättelse. Många startar i början av en berättelse, som arbetar sig fram genom en mitt, och slutligen en slutsats. Berättelsen framskrider linjärt, sällan ser tillbaka på allt som inträffat före "början". En annan litterär teknik, vilket är ganska vanligt, börjar i mitten av berättelsen, som ofta kräver viss tillbaka-trampa att förklara åtgärder som inträffat innan berättelsen började. Detta litterära konventionen kallas antingen i medias res eller medias res , som betyder "i mitten av saker. "

Starta en berättelse in medias res är en lång tradition hålls i att skriva romaner, sammansättningen av muntliga berättelser och poesi, och nu praktiseras i den moderna romanen, filmmanus eller spela. De tidigaste exemplen på i medias res hör till Homer som börjar både Iliaden och Odyssey i mitten av saker. Du noterar till exempel att Iliaden börjar med Achaierna redan i mitten av slaget med trojaner och Odyssey börjar med de flesta av Odysseus 'resa hem redan färdiga. Bakgrund, särskilt i den senare fyllas i som Odysseus fortsätter att resa hem och berättar några av hans märkliga äventyr till människor han möter.

Fördelen med att starta i medias res är möjligheten att omedelbart införa åtgärder, som sedan kan förklaras mer ingående som en berättelse fortskrider. Sådana förklaringar är inte alltid närvarande. Ibland kan en berättelse redogörs för en liten del av en större berättelse som är så välbekant människor kommer redan känner igen historien, eller alternativt, slice of life berättelser kan bokstavligen ta en bit av någons berättelse, ett par dagar, ett par år, och börja in medias res , egentligen inte skapar en slutsats i slutet av sitt arbete.

Några av de mest kända skönlitterära verk, dramer och manus använda konventionen av i medias res . Förutom Homer användning av denna litterära teknik, flera grekiska dramer som Agamemnon , utnyttja det. Dante's Inferno , inleds i början av The Divine Comedy är ofta som en av de främsta exemplen, och med raden "Midway på resan av vårt liv" ( Nel mezzo del cammin di nostra vita ).

Många av Shakespeares pjäser börjar i mitten av saker. Hamlet sker efter att hans far har dött. En midsommarnattsdröm börjar i mitten av flera argument. Dessa början i mitten inspirera omedelbara åtgärder med viss dialog ägnas åt vad som framkommit före i medias res start.

Många filmer börjar medias res . Gudfadern är ett utmärkt exempel. Ändå så är Star Wars: A New Hope , den första filmen i franchisen som George Lucas gjorde. Först senare igenom kapitlen efter och kapitlen tidigare var hela historien helt konkretiseras.

Om du är en författare eller vill vara en, kan det vara en rolig övning för att ta en välkänd berättelse och ändra den för att starta i mitten , eller mot slutet. Fairytales fungerar mycket bra för detta. Start Cinderella med henne springa ifrån bollen, eller börja Hans och Greta med död häxan. Denna praxis kan du lära dig att berätta en historia från en annan vinkel. Kommer Cinderella inspirera sin sanna kärlek med berättelser om hennes grymma förflutna, och kommerden fruktansvärda karaktär styvmor uppenbaras i en serie tillbakablickar, som Hans och Greta försöker ta sig hem?


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.