Vad är Hieroglyphics?

Hieroglyphics är ett system för att skriva som använder logogram, snarare än ett alfabet, att spela in ett språk. Logogram är enda tecken som kan representera en idé, ett ämne eller ett ord, flera moderna språk använder logogram inklusive kinesiska och japanska. I den antika världen, egyptierna och Mayans båda används omfattande hieroglyfer språk, precis som flera Medelhavsländer kulturer, t. ex. Kreta och Anatolien. Många exempel på hieroglyfer överleva på väggarna i gravarna, i rullar, och den välbevarade papper artefakter och stentavlor. När forntida hieroglyfer översattes, förutsatt att de värdefulla ledtrådar i livet för de människor som lever i dessa kulturer.

Ordet "hieroglyfer" är mycket gammal, och användes av grekerna för att beskriva det egyptiska systemet för att skriva i den antika världen. Det är en förening av två grekiska ord, hieros , för heliga, och glyphein , för att skriva. Präster hade troligen en större kunskap om hieroglyfer än andra i samhället, som kan ha förstått hieratic skriva, men inte hieroglyfer, särskilt som biblioteket tecken växte, och började användas endast i formella sammanhang. Hieratic skriver är relaterad till hieroglyfer, präster ursprungligen använde det för att snabbt föra anteckningar, eftersom det var mycket mindre tidskrävande att skriva än hieroglyfer, och det blev omfattande. Hieratic script senare utvecklades till folkspråkliga och koptiska skrift. I hieroglyfer, är en stor familj av tecken som används för att representera ett språk. En hieroglyf kan representera språk på flera sätt. Det vanligaste är som ett ideogram eller piktogram, eller en avbildning av ett ämne eller idé. Många kinesiska tecken, till exempel, är ideogram. En hieroglyf kan också användas som ett avgörande, placeras i närheten av en annan karaktär för att klargöra dess innebörd och sammanhang. Hieroglyfer verkar också som fonogram, symboler för ljud på ett språk, i maya hieroglyfer, som användes för att representera en stavelseskriften, de flesta av karaktärerna är fonogram samt logogram, vilket motsvarar ett enda ord.

egyptiska hieroglyfer är förmodligen den mest kända antika exempel på detta skriftligen teknik, och har använts i flera tusen år före vår tideräkning innan de ersätts av andra skriftsystem och språk. Innebörden av hieroglyfer försvann förrän 1799, då Rosettastenen upptäcktes av Napoleons armé. Rosetta Stone hade samma dekret på tre språk: Antikens grekiska, koptiska och hieroglyfer. Många översättare arbetade på Rosetta Stone, och Jean-François Champollion äntligen lyckats översätta det i mitten av 1800-talet, som bygger på andras arbete. Översättning av Rosetta Stone får arkeologer att lära sig mycket mer om fornegyptiska kulturen och fängslade västvärlden, som hieroglyfer är svåra att begripa för folk som är vana vid alfabet.

Den Mayans användes även hieroglyfer för att representera en stavelseskriften, eller en uppsättning ljud i ett språk. De flesta av de logogram i Maya hieroglyfer är kopplade med en sund och ett ord, och hieroglyfer läses beroende på sammanhanget. Det misstänks att Mayans utvecklade det första systemet att skriva i Centralamerika, med exempel på Mayan hieroglyfer som går tillbaka till tredje århundradet före vår tideräkning. Mayan hieroglyfer fortsatte att användas fram till ankomsten av Conquistadores, vid vilket tillfälle skriftsystem snabbt föll i glömska. I mitten av nittonhundratalet började arkeologer översätta maya hieroglyfer, lära mycket om maya samhälle och kultur i processen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.