Vad är Game Theory?

spelteori är en gren av matematiken som syftar till att lägga ut på något sätt resultatet av strategiska situationer. Spelteorin har tillämpningar inom politiken, sinsemellan, biologi, filosofi, artificiell intelligens, ekonomi och andra discipliner. Ursprungligen försökte spelteori för att bara titta på ett ganska begränsat antal omständigheter, de så kallade zero sum spel, men på senare år räckvidd har ökat kraftigt. John von Neumann är betraktade som fadern av modern spelteori, till stor del för det arbete han lade i sin inflytelserika bok 1944, Theory of Games and ekonomiska Behavior , men många andra teoretiker, som John Nash och John Maynard Smith, har kommit disciplin. blev etablerat sedan spelteorin som disciplin på 1940-talet, och eftersom det blev ännu mer inbäddade i matematik och ekonomi genom John Nashs arbete på 1950-talet, ett antal utövare av spelteori har vunnit Nobelpris i Economics.

Spelteori fungerar den genom att ta en komplex situation där människor eller andra system samverkar på ett strategiskt sammanhang. Det minskar sedan denna komplexa situation till sin enklaste "spelet", gör det möjligt att analyseras och resultaten som kan förutsägas. Som ett resultat kan spelteori för prediktion av åtgärder som annars kan vara mycket svårt, och ibland motsägande, att förstå. Ett enkelt spel som de flesta väl känner till är Rock, Paper, Scissors, som används av vissa spel teoretiker, men på grund av bristen på information som inte har en stor betydelse på verkliga situationer.

En av de viktigaste exemplen på ett både välkänt spelet är kallad Prisoner's Dilemma. I detta scenario tror vi två brottslingar fångas in av polisen efter att begå ett brott, till exempel råna en bank på 10 miljoner US-dollar (USD) tillsammans. De var placerade i separata rum, och polisen ber för dem att bekänna. Om en fånge erkänner, medan den andra inte är Bekännaren släppa ut gratis för att hålla $ 10 miljoner dollar för sig själva, medan den andra går till fängelse i fyra år. Om varken bekänna, kommer de båda att släppa ut i brist på bevis, och kommer varje hålla $ 5 miljoner USD. Om båda erkänner, har sina straff minskas för att samarbeta, men ändå båda tillbringa ett år i fängelse. The Prisoner's Dilemma är viktigt i spelteori av flera anledningar, och utvidgas på att komma fram till mycket mer komplexa situationer. Det mest intelligenta beslut att i den situation som anges i Fångarnas dilemma är att bekänna, oavsett vad. Det minimerar personlig risk, och uppväger personlig vinning båda har låtit honom slippa fri. Som med många spel i spelteorin, kan denna enkla spel utvidgas till många olika situationer i den verkliga världen med liknande omständigheter: ett enkelt exempel är två företag som konkurrerar på marknaden, där det ligger i båda parters intresse att sätta höga priser , men ännu bättre att sätta ett lågt pris medan konkurrenten sätter ett högt pris.

Andra berömda spelteorin spel omfatta Cake Cutting spelet, Stag Hunt, dollarn Auktion, samordnarna Game, diktatorn Game, och Ultimatum Game. Spel i allmänhet är separerade i två kategorier, beroende på om de är nollsummespel, dvs de vinster som gjorts av en spelare eller grupp av spelare uppgick av förluster av andra, eller icke-nollsummespel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.