Vad är Galghumor?

Under tider av nationell kris, såsom explosionen av rymdfärjan Challenger 1986, vissa personer använder en grym form av humor som coping mekanism. Dessa stötande eller sjuka skämt som används för att desarmera en bister situation är exempel på Galghumor . Galghumor kan vara mycket själv avvärjande i naturen, som när en döende patient skämtsamt frågar sin läkare för en andra åsikt eller en förlängning på sin räkning. Även Galghumor låter kanske för mörk eller stötande för utomstående, de som på skämt kan vara något tröstande.

Andra former av Galghumor syftar till att hitta en mer allmän publik. När tragiska händelser som mordet på en världsledare, en kändis mordrättegången eller en naturkatastrof inträffar är det inte ovanligt att stöta på en ström av tvivelaktig eller smaklöst skämt på program morgonen radio eller Internet-diskussionsgrupper. Genom att dela dessa skämt bland nära vänner eller arbetskamrater, vissa människor tycker att det är lättare att hantera de överväldigande känslor knutna till den aktuella händelsen.

Många som arbetar i påfrestande yrken finner att ett litet Galghumor kan bidra till att få sina bistra eller osmakligt uppgifter på ett mer hanterbart ljus. Poliser och vårdpersonal använder ofta Galghumor när de diskuterar sitt arbete med andra yrkesgrupper. Detta kan låta stötande eller oprofessionellt för utomstående, men Galghumor kan vara ett sätt att sätta ett visst avstånd mellan sig och den bistra verkligheten i sina jobb. Som namnet antyder, Galghumor faktiskt satte igång med genomförandet anordning som används för offentliga hängningar. Det var inte ovanligt att dömda fångar att använda sina avslutande ord som ett bollplank för bistra själv avvärjande skämt, ofta riktas mot upprörd vänner och familjemedlemmar. Denna praxis att skämt under en tid av sorg och tragedi blev snart en coping mekanism för soldater som strider i skyttegravarna eller efterlevande till en naturkatastrof.

Många av oss minns åtminstone ett skämt som växte fram ur en tragisk kombination av omständigheter, även om många av de skämt hade en mycket kort livslängd. Tagits ur sitt sammanhang, många former av Galghumor skulle låta ovanligt grym och okänslig, men de gjorde en gång tjänar till att fylla ett tomrum under den ovissa dagar efter en nationell tragedi.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.