Vad är Flashback?

Termen "Flashback" används i både konst och psykologi, med mycket olika betydelser. Inom litteratur, film och TV, är en återblick ett avbrott från den vanliga berättelsen där karaktärerna är tillbaka i tiden till en händelse som inträffat före aktuellt datum i berättelsen. I psykologi, flashbacks är levande minnen av traumatiska händelser eller återkommande hallucinationer upplevs som en efterverkning att ta hallucinogena droger. När man hänvisar till flashbacks inom konst, kan tekniken finnas i olika miljöer och skepnader . Tillbakablickar används för att fylla i komplott, att ge mer information om karaktärerna, och att presentera scener i ett annat ljus. Tekniken, som även kallas analepsis, kan avslöja nya band mellan karaktärer och händelser. Flashbacks kan också förvirra och rörigt tomten, plantering villospår som kommer att vilseleda läsare, tittare. Den flashback effekt är särskilt populär i berättelser som är tänkta att vara komplicerad utforskningar av grupper av människor, med läsare och tittare drivs in i hjärtat av berättelsen och sedan plocka upp stödjande detaljer i form av tillbakablickar.

Flashforwards, i vilka tecken som tas fram i tid, är också utnyttjas i konsten. Beroende på genre kan en flashforward skildra händelser som kommer att hända, eller händelser som skulle kunna hända om inte karaktärerna agera. Den berömda Ghost of Christmas Yet to Come i A Christmas Carol , till exempel, ger en levande bild av vad som kommer hända i framtiden för Ebenezer Scrooge om han inte ändra sig.

i psykologi, flashbacks förekomma att personer som upplevt traumatiska händelser såsom bilolyckor, krig, eller intensiv fysisk våld. De kan utlösas av den omgivande miljön eller de kan visas slumpmässigt. Flashbacks vanligen åtföljs med posttraumatiska stressyndrom (PTSD), och de kan vara försvagande och frustrerande. Det enda sättet att hantera flashbacks är att delta i en långsiktig behandling för att avhjälpa händelsen, och att hjälpa patienten att identifiera och försöka arbeta tidigare triggers som kan stimulera tillbakablickar, såsom högljudda smällar som stör soldater.

En tillbakablick effekt kan också förekomma hos vissa människor som har använt hallucinogena droger, särskilt om de har använt dessa droger kraftigt under en lång tid. Dessa personer kan uppleva korta hallucinogena effekter när de är helt nyktra, såsom hörsel-och synhallucinationer. En tillbakablick erfarenhet av detta slag kan vara enerverande, och en nykter påminnelse om någons förflutna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.