Vad är "Brain Lock"?

Folk använder ibland slang termen "hjärna lås" för att beskriva ett ögonblick då de inte kunde tänka eller bearbeta information. Detta fenomen är även kallad "brain fryser" med både idiom referering tanken att hjärnan är tillfälligt fryst eller låst på plats, och därför inte kan utföra någon funktion. Det finns ett antal skäl till varför någon kan uppleva denna känsla, och vissa forskare har genomfört studier för att förstå varför detta händer, och hur människor klarar av det. Någon kan uppleva ett ögonblick av hjärnan låsa mitt i en konversation som han eller hon glömmer tråden i samtal eller kan inte tänka mig ett ord. Denna typ av hjärnan lås är relativt ofarliga, även om det kan vara pinsamt när någon kommandon golvet och sedan står frysas för ett ögonblick, oförmögen att tänka eller tala. Människor kan uppleva detta mitt i en improviserad konversation eller ett förberett tal, antyder att det kan orsakas av nerver, stress eller distraktioner, snarare än den typ av situation där den förekommer.

Allvarligt talat, folk tycker ibland att de inte kan komma ihåg hur man gör någonting. Till exempel kan en förare glömma momentant hur man ansöker bromsen, eller en dykare kan inte minnas att den korrekta ordningsföljden av tryckfall hållplatser. I dessa fall är hjärnan lås vanligen klart framgår att den person som upplever den, och den drabbade personen kan det vara tomma eller förvirrad en stund tills han eller hon kommer ihåg vad du ska göra. När människor tycker sig i ett ögonblick av hjärnans lås, hjälper det ibland att fokusera på nästa steg i vad de gör. Vissa psykologer har teorier om att när man tänker efter eller blir distraherad, de är mer benägna att låsa hjärnan, eftersom hjärnan blir förvirrad för ett ögonblick. Den momentana hicka kan lösas genom att lägga tyngdpunkten och påminna hjärnan i uppgiften.

Detta talesätt är vanligtvis inte används inom läkarvetenskapen, eftersom den är så vag. Upprepade upplevelser av förvirring och oförmåga att utföra grundläggande uppgifter kan tyda på en underliggande neurologisk sjukdom, men i enstaka anfall av hjärnan fryser vanligen ingen anledning till oro. Någon som finner att han eller hon erfarenheter hjärnan lås i samma miljö och om igen kanske vill se en psykolog för att se om det finns en bakomliggande känslomässig orsak, eller en neurolog, för att undersöka möjliga neurologiska orsaker.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.