Vad är Bokbindning?

Bokbinderi är ett hantverk teknik för att ansluta enskilda sidor i en bok i en enda volym. Det praktiseras både på en hög intensitet kommersiell nivå för att producera miljontals böcker som trycks varje år, eller den kan utföras för hand av hantverkare som skapar något utöver det vanliga böcker. Bokbindning är en gammal teknik, med exempel på inbundna böcker i slitstarka material som vellum anor tusentals år. om boken är att vara bunden till storskalig kommersiell försäljning eller speciella tillfällen, bokbinderi innebär några grundläggande principer. Sidorna skrivs ut med hjälp av en teknik som kallas införs där upp till sexton sidor skrivs ut framsidan till baksidan på ett pappersark som kallas en signatur. Signaturen är inskrivna i en del av texten som sedan bunden och putsade frige de invikta kanter. En kort bok kan bara innehålla en signatur, medan långa texter kan ha hundratals. Underskrifterna är sammanfogade med tunga vaxad tråd, så att de inte kan dra isär, även om vissa moderna bokbinderi tekniker använda lim istället eftersom det är billigare och mycket snabbare.

Slutligen är de bundna sidorna inneslutna innanför ett skyddande hölje som är utformat för att vara robust och tålig, förebygga skador på insidan av boken. Detta skede av bokbinderi ger mest utrymme för kreativitet och roligt på den del av konstnären. Vid ett tillfälle var bokomslag ofta vackra och utsmyckade, tillverkade av material som läder eller trä, och präglade eller besatt med ädelstenar. Modern tillverkats kommersiellt böcker har oftast täcker tillverkade av kraftig papper eller kartong, men det är fortfarande möjligt att hitta deluxe böcker bundna i läder för särskilda samlingar.

Under antiken var inbundna böcker i volymer, snarare än alla tillsammans. Varje volym kallades en kodex, och samlare skulle köpa böcker en kodex i taget. Användningen av utläser förklarar varför delar av antika texter saknas, på grund av dåligt konserverad kodexar. Klassiker elever känner också till ett ark, som är en typ av överdimensionerade bok. En folio producerades vanligen genom att skriva en signatur som bara hade två sidor, så att papperet veks bara på mitten, vilket ger en mycket stor volym. Friluftskarta fortfarande används i dag, och är idealiskt för utskrift av kartor, ritningar och annat material som behöver en större sida.

Som ett hantverk, bokbinderi spelar en viktig roll i produktionen av artist's books, bevarande av antika böcker, och i utbildning för konstföremål studenter. Som en kommersiell process, bokbinderi spelar en roll i livet för en konsument som plockar upp en bok eller en tidskrift. Framsteg inom kommersiella bokbinderi tekniker har förbättrats avsevärt kostnaderna, och därmed tillgängligheten, tryckt material över hela världen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.