Vad Medelengelska?

Medelengelska (ME) var den dominerande och traditionella talspråk form i många delar av England under medeltiden. Även om de flesta språk historiker tyder på att före cirka 1000 CE, var det primära språket i England anglosaxiska, den normandiska invasionen av England hade signifikant effekt på anglosaxiska. Det övergick gradvis språket i Mellanöstern engelska, en form nästan känna igen, åtminstone i text, så mycket mer i förhållande till modern talad och skriven engelska.

Historia kan ha en stark påverkan på språket. För England förändrades den normandiska invasionen engelska evigt. I domstolar och i stora delar av skrivandet av tiden, franska definitivt att föredra, stod för den bygger många franska ord (över 10. 000) som nu är vanliga dagligen ord i dagens engelska. De flesta dokument som är daterade efter 1000 var skrivna på antingen franska eller latin, och Medelengelska drog från båda, och ändå behålla en del av dess anglosaxiska rötter. Denna del står för den stora "undantag" i engelsk grammatik, stavning, struktur och uttal som kan göra engelska sådant utmanande språk att lära sig, särskilt för dem att förvärva det som andraspråk.

trots användningen av franska i domstol, var Middle engelska språket av folket, och få personer utanför adeln eller kyrkan var läsarna. Även med utvecklingen av tryckpressen, böcker var mycket dyra, och få, förutom de i de högre klasserna, kunde ge dem. Det är också viktigt att förstå att Medelengelska var inte det enda språk som talas i England. Skotska, Cornish och walesiska alla talade och skiljer sig från modern och även Mellanöstern engelska, och flera framstående dialekter av mig som West Midland dialekten varierar avsevärt från "London" form av språket. Som franska inflytandet försvann, beslöt ett antal författare från 12-och 13-talet att skriva på det lokala språket, snarare än på franska och latin. Denna tradition spridas, och det 14th århundradet producerade troligen den viktigaste vernacular författare, Geoffrey Chaucer, författaren till The Canterbury Tales och Troilus och Criseyde . Viktigt West Midland dialekt författare producerat två av klassikerna på engelska medeltida litteratur, Pearl och Sir Gawain och gröna Knight . Författarna till dessa delar är okända och vissa kritiker bevis för samma person skrev dem. Du kan observera många skillnader mellan Medelengelska och modern form. Många av dessa är små stavning skillnader, och många andra har att göra med uttalet av språket. Framförallt gäller uttal ändras från Mellanöstern till Early Modern English är det typiskt franska uttalet av de flesta vokaler. Vad vi nu kallar för tyst "e" var ofta ett talat stavelse. Vokal uttalet av långa vokaler är följande:
  lång är aah
  Lång e är som en i fade
  Länge jag är som e på hälsar
  Länge o är som o i fool
  U förmodligen uttalas "OW" och y användes oftare som en länge jag ljud som i vin .

Vad är en av de språkliga mysterier i alla tider är inte så successiv förändring i uttalet från mig till Early Modern English. Detta kallas den store vokal Shift och inträffade i ca slutet 15th century. Early Modern English bytt vokal uttal till mer igenkännliga uttalet av dagens brittisk engelska, men varför detta inträffade är fortfarande en fråga om teori och spekulation.


Kommentarer

 • Om oss
 • Reklam
 • Kontakta redaktören
 • Få nyhetsbrev
 • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.