Vilka var amazonerna?

Amazonerna var en legendarisk ras av krigare kvinnor i grekisk mytologi. De har ofta i grekiska och romerska redovisning för krigföring, men det är okänt om de var rent legendariska eller baserat på en verklig grupp kvinnliga krigare. Amazonas i myt var en uteslutande kvinnlig samhälle.

Enligt den grekiska myten hade amazonerna ett självständigt kungadöme som ligger i dagens Turkiet. Olika konton plats amazonerna i varierande platser, oftast i utkanten av den kända världen. I vissa versioner var män inte få leva i Amazon territorium eller att para sig med amazonerna. Årligen skulle amazonerna kompis med medlemmarna i en närbelägen helt manliga stam, Gargareans, för att behålla sin befolkning. Kvinna bebisar skulle överges, avlivas eller skickas till leva med Gargareans.

Amazoner innehar ett antal viktiga platser i grekisk myt. Den mest kända berättelse är på Attika kriget mellan atenarna och amazonerna börjat, då Herakles stal magiska bälte som hör till Amazon drottning Hippolyta, som en av sina tolv uppgifter. Herakles var förenade i sin strävan efter Theseus, som kidnappades Hippolyta syster, Antiope. Amazonerna hämnades med en räd Attika, i södra Grekland, och besegrades av atenarna. Skildringar av detta slag, kallas amazonomachies var populära i grekisk konst. I vissa versioner, Theseus gifter Antiope, och i vissa, han gifter sig med Hippolyta. I båda fallen är det bara hänsyn till en Amazon gifta. Theseus hade en son från denna förening vid namn Hippolytos.

Arkeologiska fynd tyder på att det kan ha varit faktiska krigare kvinnor som legendariska Amazonerna var baserade i Skytien, ett område i Eurasien norr om Kaspiska havet. Gravar för krigare flickor upptäcktes i området. Som män i området var ofta borta kämpa för längre perioder, kan kvinnorna har varit tvungna att försvara sig och gå en lång tid utan parning, möjligen inspirerande myten om amazonerna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.