Vem är Little Women?

Little Women är den klassiska 19th century amerikansk roman skriven av Louisa May Alcott. Det gäller livet av fyra unga kvinnor som växer upp under mitt i och i efterdyningarna av inbördeskriget. Romanen handlar särskilt om de roller unga kvinnor, både som oberoende men också djupt rotad i kristendomen. Deras tidigare rika föräldrar visa djup tillgivenhet för fyra döttrar, Meg, Jo, Beth och Amy mars. I början av romanen, flickorna ivrigt väntar på ett brev från fadern, som fungerar som en Minister till Northern trupperna. När brevet kommer fram, bjuder Papa mars unga tjejer till mogna, tålmodig och kärleksfull, att vara "Little Women" i sitt handlande.

Romanen sedan behandlar hur varje flicka följer sin egen väg att bli kvinnor. Detta är en svår resa för några av dem, särskilt Jo mars, som vill av hela sitt hjärta att hon hade fötts en pojke. Hennes tomboyish sätt tenderar att hålla henne i strid med sociala konventioner för artigt beteende av kvinnor. Både hon och hennes äldre syster Meg arbete varje dag för att bidra till familjens små inkomster. Jo tenderar hennes gamla IRRITERAD moster mars, medan Meg arbetar som guvernant och ibland sörjer sin familjs härstamning i fattigdom. De yngre Unga kvinnor är Beth och Amy. Beth är nästan för söt för att vara äkta, och många kritisera Little Women som alltför sentimental när det gäller behandlingen av Beth. Beth är en älskare av musik, men blyg, och har ingen lust att vända sig bort från hemmet. Men hon är förtrogen med Jo, och ofta pekar Jo till en mjukare, "Little Women" sätt att lösa sina konflikter.

För dem som älskar Little Women , är död Beth i den senare delen av romanen signalen att komma ut i vävnaderna och gråta. De som tar ut en bok med överskott sentimentalitet hitta mycket att berömma i Beth avgång. Dock skrev Alcott denna del mycket från sin egen erfarenhet av att hantera en älskad systers död. Därigenom har många är benägna att visa sentimentalitet i boken som helt riktigt att Alcott känsla för sin egen personliga tragedi. Jo mars ses ofta som en semi-självbiografisk skildring av Alcott. Liksom Alcott, uppfyller Jo hennes ambition att bli författare. Att föräldrarna uppmuntra Jo att uppfylla sina drömmar är verkligen fram emot att tänka, men boken verkar vila med tanken att en kvinna är som mest lycklig när hon är lyckligt gift och mor.

Amy mars är det yngsta av Little Women, inte ens en tonåring i början av romanen. Hon sjuksköterskor ambitioner att bli en stor målare men istället finner tillfredsställelse i hennes äktenskap med Laurie Lawrence, vilket sker i slutet av romanen. Äktenskapet är något komplicerad eftersom Laurie först blir kär i Jo, som ser de aldrig skulle passa som ett par. Slutändan överföringar Laurie hans känslor till Amy, och Jo gifter sig med den tyske filosofen och läraren, professor Bhaer.

Little Women har anpassats för scenen och flera filmer. Ingen av dessa filmer vara helt trogen romanen. Vissa svänger långt ur kurs, medan andra bara brist anda ganska lång men för många, älskade, historia.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.