Vem är Huckleberry Finn?

Huckleberry Finn är kanske en av de mest kända karaktärerna i amerikansk litteratur. Han är först introducerades som en bifigur i Mark Twains 1876 roman Tom Sawyers äventyr , men tar en ledande roll i 1884 romanen The Adventures of Huckleberry Finn . Denna andra arbete har hyllats som en roman av exceptionella tapperhet, särskilt i sin kommentar till slaveri. Det har också ansetts kontroversiell i sitt språkbruk, och några hävdar att undermeningen berättelsen hån, snarare än firar de förslavade. Det har varit en bok som väcker debatt, och av de böcker som mest sannolikt att förbjudas i skolorna. Karaktär Huckleberry Finn väcker lika debatt. I Tom Sawyer , är Huckleberry Finn ung pojke som betraktas allmänt som Tom frestelse att undvika arbete. Medan Tom är uppfostrades av sin moster på ett artigt sätt, är Huckleberry Finn en grov, olärd, "Wild Child" som frestar Tom ut i öknen i naturen. Tillsammans slut Huck och Tom nedsänkt upp att lösa ett mysterium och upptäcka gömda skatter. Tom Sawyer är mer en barnbok än dess uppföljare Huckleberry Finn , men det är definitivt så att båda är kritiskt läsa.

Twains uppföljaren är skriven i första person från Huck synvinkel. Avviker klart nästan omedelbart från typiska barns biljettpris genom Huck ranting om hur han inte bryr sig att vara "civiliserade" av sin vaktmästare, änkan Douglas. Hans goda för ingenting, anländer alkoholiserade fader i det här skedet för att försöka få Huck tillbaka för att lägga händerna på den skatt som Huck finns i Tom Sawyer

Huck finner sig dragen till situationen för slav, Jim, som ägs av änkan Douglas syster. Han tjuvlyssnar på en konversation om huruvida Jim borde säljas och beslutar sig för att hjälpa Jim fly norrut. Huck styr Jim och själv syd istället på Mississippifloden. Resan Huck tar med Jim innebär många möten med olika färgstarka karaktärer, alla kuliss till Huck att tång sitt samvete och vax väldigt mycket om vilken typ av slaveri, till ett värde av en person i färg, och rättigheterna för människor vara fria. På ett sätt, att Huck's "civilisationen" försök änkan, och hans desperata behov av att slippa vara sin egen person är som en avlägsen spegel av det mycket svårare situationen för Jim.

Medan mitten av romanen kan ses som en kraftfull kritik av slaveri och ett argument att alla människor förtjänar frihet är i slutet av romanen oroande, förvirrande och ofta kör kritiker galen. Tom Sawyer reenters scenen, och både Tom och Huck besluta att förslava Jim, låsning bort honom, så att slaven fiskare inte kommer att fånga honom. Tyvärr på denna punkt, Tom vet att Jim verkligen har frigivits. Huck vilja att agera den del av enslaver är oroande och minskar sin totala effektivitet som en talesman för avskaffande.

Kanske Twain menade att föreslå att den södra tänkesätt är så stark, är det omöjligt att ta en förkämpe ställning för länge. Alternativt kan Huck moraliska dilemma vid Mississippi ses som ett skämt. I båda fallen är det inte svårt att förstå varför en del människor hävdar att tonen i boken är öppet rasistiska.

The Adventures of Huckleberry Finn när den ses som en roman utgör ett viktigt första i amerikansk litteratur. Historien, som höra av Huck, berättas i slang (vernacular) språk i en fattig södra pojke, snarare än genom en allvetande berättare i mer korrekt engelska. Eftersom boken är kontroversiell, är det kanske värt att läsa, så att läsarna kan bilda sig egna uppfattningar om det relativa värdet av Twains ansträngning, och om Huckleberry Finn själv.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.